Jobbikos képviselőt perel az OKF

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egymillió forintra pereli Bertha Szilvia országgyűlési képviselőt, amiért kritizálta a mentő tűzvédelem új rendszerét.

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő (Forrás: www.berthaszilvia.hu)

Az utóbbi időben nem egy, olykor politikai felhangoktól sem mentes támadás éri a katasztrófavédelmet, ezen belül a tűzvédelmet. Ez a magatartás rendkívül veszélyes, hiszen a tűzoltók a munkájukat évek óta a lakosság bizalma mellett végzik. Ezt a bizalmat aláásni és a lakosság biztonságérzetébe vetett hitét gyengíteni olyan felelőtlenség, amelyet senki – de legfőképpen egy köz érdekében tevékenykedő személy, aki egyébként élénk figyelemmel kíséri a katasztrófavédelem szervezetének működését – nem engedhet meg magának. Egyebek között ezt tartalmazza az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) keresete, amelyet Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője ellen nyújtottak be a bíróságon.

Egymillió forint

Az OKF jó hírnév megsértése miatt nyilvános elégtételt és egymillió forint nem vagyoni kártérítést követel. Az összeg – szerintük – az elszenvedett presztízsveszteség miatt a tűzoltóságba vetett bizalom országos szintű helyreállítása érdekében szükséges.

A kereset alapja a képviselő által 2012. december 14-én tartott sajtótájékoztatón elhangzottak: „Kialakítottak egy olyan rendszert, amiben lecsökkentették a gyakorlati embereknek a számát, tehát a vonulós tűzoltókét, megnövelték az adminisztrátorok számát, és összességébe véve egy nagyobb, költségesebb és sokkal rosszabb hatékonyságú rendszert hoztak létre. Ami immár országos szinten veszélyt jelent.”

Az OKF álláspontja szerint ezen valótlan kijelentések azt a látszatot keltik, hogy a felperes úgy végezte el a rendszer átszervezését, hogy az már nem biztosítja a lakosság védelmének biztosítására alkalmas létszámot, és ezzel veszélyezteti a lakosság biztonságát. Az OKF-nek Bertha Szilvia azon megállapítása sem nyerte el a tetszését, miszerint „Ma már nap mint nap történnek balul sikerült riasztások.”, valamint az, hogy „Nagymértékű szakmai romlás következett be, mostanra komoly veszélybe került a lakosság ellátása az átalakítások miatt”.

A felperes szerint ezen kijelentések azt a látszatot keltik, hogy az átszervezéssel a szakmaiság háttérbe szorul, és az így kialakult helyzet veszélyezteti a lakosság életét, testi épségét, javait. Az OKF úgy véli, a nyilatkozat kétségtelenül megingatja a feltétlen segítségbe vetett hitet, a tűzoltókba vetett bizalmat, kétségessé teszi a lakosság azon meggyőződését, hogy bármikor hathatós segítséget kaphat veszély esetén.

A keresetben a felperes kifejti, hogy „a tűzoltók a társadalom legmegbecsültebb tagjai közé tartoznak, életük kockáztatásával szolgálnak, mentik az emberi életet és az anyagi javakat, az állampolgárnak pedig rendkívül fontos, hogy baj esetén gyors és szakszerű segítséget kapjon. A szervezeti átalakítás következtében a tűzoltóság a szakmai szempontból laikus polgármester irányítása alól szakmai vezetés alá került. Az egységes irányítás és az egységes szakmai szempontrendszer alkalmazása még inkább elősegíti a szakszerű segítségnyújtást.”

Szembesítenék az OKF-et a valósággal

Bertha Szilvia várja azok jelentkezését, akik a jelenlegi tanúkon túl a bíróság előtt saját tapasztalat alapján be tudnak számolni az új katasztrófavédelmi rendszer anomáliáiról, azon belül is a riasztással kapcsolatos problémákról, a sokéves vonulós múlttal rendelkező tűzoltók leépítéséről, a köztestületi tűzoltóságok megszüntetéséről. A képviselő emellett örömmel vesz minden információt, amely a perben fontos lehet.

Rovat
Témakör