Elítélték a tűzoltókat átverő ügyvédet

Elítélték a tűzoltókat átverő ügyvédet

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének egykori ügyvédjét jó időre eltiltották a foglalkozásától.

A Miskolci Törvényszék, mint másodfokú bíróság ügyvédi visszaélés és egyéb más bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elmarasztalta Dr. T. Esztert, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) egykori ügyvédjét.

A június 17-én meghozott ítéletről maga a HTFSZ számolt be. Tájékoztatásuk szerint a bíróság a vádlottat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre, 320 ezer pénzbüntetésre és 8 év ügyvédi foglalkoztatástól eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették. A törvényszék ugyanakkor 880 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el.

Vidó Attila, a HTFSZ szervezeti alelnöke az ítélet kapcsán a tűzoltóknak ezt írta: „Az ítélet ennyi. Tudom, hogy ezzel senki nincs kisegítve, mivel pénzhez nem jutottunk. Úgy gondolom azonban, hogy legalább valamiféle erkölcsi elégtételt sikerült vennünk a minket csúnyán átverő „ügyvédnőn”. Külön köszönetet mondok azoknak a Bajtársaknak, akiknek volt merszük megtenni a feljelentést az ügyészségen és elindítani ezt az pert.  Ő nélkülük még ennyi elégtételt sem kaptunk volna soha.”

Nem létező túlóraperek

Dr. T. Eszternek az Emberi Jogok Európai Bíróságánál kellett volna kiharcolnia a hivatásos tűzoltók túlórapénzének azt a részét, amit számításuk szerint a kormány nem adott meg nekik. Tárgyalás a hiánypótlás elmulasztása miatt azonban nem lett, éveken át tartó hitegetés után a megbízást adó 135 tűzoltóknak viszont azt állította, hogy Strasbourgban igazat adtak nekik, még személyenként konkrét összeget is mondott. Eközben a megbízási díját felvette a HTFSZ-től, összesen 880 ezer forintot.

A tűzoltóknak nincs lehetőségük már az Emberi Jogok Európai Bíróságánál ismét nekifutni ebben az ügyben az igazukért.

Rovat
Témakör