Módosul a tűzterjedés elleni védelem irányelve

Módosul a tűzterjedés elleni védelem irányelve

Gyorsan felülvizsgálták a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvet.

Több lényeges módosítást tartalmaz a megújult Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI) a tűzterjedés elleni védelem témakörében – adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az irányelv a jövőben segítséget nyújt a tervezőknek és szakértőknek abban a kérdésben, hogy a tűztávolságon belüli, szemben álló homlokzatoknál mely épületrészek nem befolyásolják a tűz terjedését. Így ezeket az épületrészeket – bizonyos feltételek teljesülése esetén – nem kell figyelembe venni a tűztávolság számításakor.

Az irányelvbe új megoldások kerültek arról, hogyan kell kialakítani a 120°-nál nagyobb szögben találkozó, különböző tűzszakaszokhoz tartozó homlokzatoknál a homlokzati síkból kiugró függőfolyosókat és erkélyeket, hogy azok meggátolják a tűz terjedését.

Bővült az azonos tűzszakaszba tartozó szintek között a homlokzati tűzterjedés elleni védelem biztosítására alkalmas megoldások (függönyfal és ahhoz kapcsolódó tűzterjedési gát szerkezete), valamint az épületgépészeti csövek és villamos szerelvények átvezetéseit érintő megoldások köre is. 

Megjelentek a TvMI-ben a növényekkel beültetett tetőfödémek kialakításai, a megfelelő tűzgátló lineáris hézagtömítés feltételei, valamint a gépészeti szerelvények terhét hordozó aknafalak kialakítására alkalmas építményszerkezetek. 

Bővült a melléklet a gépészeti vezetékek átvezetései tűzgátló lezárásainak kialakításaival, a tűzterjedés elleni gátak javasolt megoldásaival, a megfelelő tűzgátló lezárások kialakításainak feltételeivel, bekerültek az irányelvbe olyan fényképek, amelyek jó kivitelezési példákat mutatnak be, emellett a felhasználók dokumentummintát is találnak a beépítési nyilatkozatra – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az új irányelv 2020. július 20-án lép hatályba. Legutóbb az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változása miatt kellett módosítani 2020. január 22-től.

Rovat
Témakör