Javítják az ingatlankezelők hibás programkövetelményét

Javítják az ingatlankezelők hibás programkövetelményét

A Lánglovagok Egyesület hívta fel a hibára a figyelmet.

Már az Ingatlankezelő szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelmény munkaanyagában feltűnt a Lánglovagok Egyesületnek, hogy a készségek, képességek között az szerepel, az ingatlankezelő „Tűzvédelmi szabályzatot és tűzriadó tervet készít”.

Csakhogy a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet szerint tűzvédelmi szabályzatot legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy készíthet, módosíthat. Azokban az esetekben, ahol jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő, tűzvédelmi szabályzat készítésére, módosítására felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy jogosult.

A Lánglovagok Egyesület a problémára tavaly felhívta az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (továbbiakban: IKK) figyelmét, melyre akkor válaszul jelezték, hogy „az egyes ágazati jogszabályoknak a hatályos szakképzési törvény által bevezetett fogalomhasználatra figyelemmel történő felülvizsgálata, az esetleges ellentmondások kiküszöbölése még folyamatban van”.

Ennek ellenére a programkövetelményt a hibával együtt véglegesítették. Ezért a Lánglovagok Egyesület újra írt az IKK-nak, de a megkeresést azzal hárították el, hogy a javaslatot az igazságügyért felelős miniszter tette, az észrevétellel az Igazságügyi Minisztériumhoz kell fordulni.

Így a Lánglovagok Egyesület február 10-én az Igazságügyi Minisztériumnál tett közérdekű bejelentést. Dr. Gyimesi Tamás Ferenc helyettes államtitkár ennek tartalmával egyetértett, és jelezte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál kezdeményezte az ingatlankezelő programkövetelményének módosítását.

Rovat
Témakör