Termelői piac tűzvédelmi kálváriája Budapesten

Termelői piac tűzvédelmi kálváriája Budapesten

Hozzá nem értés és rejtélyes táblaeltűnés az Infoparkban.

Nem kis túlzás azt állítani, hogy a XI. kerület közlekedési no-go zónája az Infopark. Hiába a várakozni, valamint megállni tilos táblák tömkelege, a szabálytalanul parkoló autók tömege láttán úgy tűnik, hogy ez egyetlenegy illetékes hatóságot sem érdekel.

Tűzvédelmi szempontból a biztosítékot leginkább az Infopark sétányon az „E” épület mellett rendszeresen tartott termelői piac verheti ki. A táblák alapján ugyanis tűzoltási felvonulási területről van szó. De valóban tűzoltási felvonulási terület? Mert az Infoparkban a kiegészítő táblák alapján olyan érzése van az embernek, mintha azokat úgy kerültek volna ki, hogy éppen mi akadt a munkás kezébe. A Gábor Dénes utcában például az „E” épület mellett ugyanazon útszakasz jelölve lett, mint „tűzoltó útvonal”, „tűzoltó felvonulási terület” és „tűzoltó felvonulási út”.

Vargáné dr. Kremzner Zsuzsanna jegyzőtől sikerült megtudni, hogy a piacot az 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet alapján 2018. szeptember 13-án vették nyilvántartásba. A piacot 100 m2 alapterületen, kéthetenként rendezik meg. Mivel az Infopark teljes területe közforgalom céljára megnyitott terület, tulajdonosa nem az önkormányzat, így közterület-használati engedélyt nem kellett kérni és kiadni rá.

Tehát úgy kértek, a kerületi jegyző pedig úgy adott engedélyt a piacra, hogy a helyszínen ott éktelenkedtek a tűzoltási felvonulási területet jelző táblák. Az azonban máig talány, hogy tényleg tűzoltási felvonulási területről volt-e szó. Jelen irodaház esetében a létesítési követelményeket meghatározó 2/2002. (I. 23.) BM rendelet szerint elegendő az egyik oldalon tűzoltási felvonulási terület. Ez akár a Gábor Dénes utcával teljesülhet. A 2007-ben készített engedélyezési terven a Gábor Dénes utca és az Infopark sétány „E” épület melletti szakasza egyaránt tűzoltási felvonulási terület.

Az ügyben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is kerestük. Többszöri érdeklődés után, csaknem négy hónap elteltével ezt a választ adták:

„A tűzvédelmi jogszabály megkülönböztet tűzoltási felvonulási területet és tűzoltási felvonulási utat, amelyekre eltérő követelmények vonatkoznak.

A végrehajtott célellenőrzés időpontjában a termelői piac az Infopark E épületének tűzoltási felvonulási útjának két oldalát érintette, a szükséges szélesség és fordulási sugár biztosított volt.”

A válasz megküldése előtti napon, március 25-én az volt a helyszínen tapasztalható, hogy a piac útszakaszán eltűntek a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó táblák. Azzal kapcsolatban nem szolgáltattak információt, hogy az „E” épület melletti út eredetileg sem volt tűzoltási felvonulási terület, időközben szüntették meg ezt a minősítését, csak a táblákat elfelejtették levenni, vagy a Lánglovagok megkeresése után így találtak az illetékesek megoldást a piac folytatására, egyben a jegyzői engedély kiadása során nagy valószínűséggel elkövetett baklövés fedezésére.

A piac szervezői a megkeresésünkre nem reagáltak.

Rovat
Témakör