Hiányzó munkavédelmi képviselők a katasztrófavédelemnél

Nem tettek eleget határidőre a munkavédelmi törvény előírásának.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2016. július 8-án hatályba lépett módosítása szerint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő munkavállalói jogok és érdekek képviseletére munkavédelmi képviselőt kell választani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő. A jogszabály fél év határidőt adott, a mai napig azonban a katasztrófavédelemnél nem történtek meg a választások – hívta fel a figyelmet Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke.

A munkavédelmi törvény szerint a munkavédelmi képviselők jogosultak meggyőződni a munkahelyeken az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek érvényesüléséről. Így a munkahelyek, a munkaeszközök és egyéni védőeszközök biztonságos állapotáról, az egészség megóvására, illetőleg a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésére tett intézkedések végrehajtásáról, valamint a munkavállalóknak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre történő felkészítéséről és felkészültségéről.

A választás lebonyolítása és a feltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége. A munkavédelmi képviselőt egyenlő, titkos és közvetlen szavazással öt évre választják. Nem választható az, aki munkáltatói jogot gyakorol, a vezető hozzátartozója, és a munkáltatónál munkaviszony keretében főtevékenységként a munkáltató megbízásából munkavédelmi feladatokat lát el.

Salamon Lajos tudomása szerint vannak megyei igazgatóságok, ahol lenne önként jelentkező a feladatra. A HTFSZ elnöke a tűzoltóportálnak értetlenségét fejezte ki, hogy a katasztrófavédelem vezetése miért nem fordult a szakszervezethez segítségért a megfelelő emberek megtalálásához, ajánlásához, és miért nem volt elegendő fél év a törvényi kötelezettség teljesítésére.

Majd az egészségvédelmi megbízottak

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a Lánglovagok.hu érdeklődésére közölte: a katasztrófavédelemnél évek óta dolgoznak egészségvédelmi megbízottak, munkakörükben rögzített feladataik gyakorlatilag megegyeznek a törvényben nevesített munkavédelmi képviselőkével. Az ő megválasztásukkal kapcsolatos előírásnak a szervezet országos és területi szinten egyaránt eleget fog tenni.

A 70/2011. (XII. 30.) BM rendelet szerint az egészségvédelmi megbízottak feladata a rendvédelmi szerv szervezeti egységei, valamint a területi munkavédelmi felügyelők és a munkaegészségügyi szaktevékenységet ellátó személyek közötti információáramlás, adatcsere elősegítése, a szakképesítéshez nem kötött egészségvédelmi tevékenységek ellátása. A jogszabály a rendvédelmi szervek helyi szerveinél részmunkaidőben, napi két órában írja elő a foglalkoztatásukat.

Rovat
Témakör