Harcolj vagy menekülj

Megjelent Moldova György kétkötetes riportkönyve a tűzoltókról. A szerző a könyvének megírásához valamennyi fővárosi tűzőrséget felkereste, és vidéki parancsnokságokra is ellátogatott.

Nem titkoltunk el semmit – jelentette ki Bende Péter tű. vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok Moldova György tűzoltókról írt könyvének bemutatóján. A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) Józsefvárosi Tűzőrségének szertárában szeptember 10-én tűzoltók és a sajtó jelenlétében mutatta be a szerző a Harcolj vagy menekülj című, kétkötetes riportkönyvét.

Moldova György elmondása szerint a parancsnoktól egyetlen dolgot kért, azt, hogy minden kérdésére teljes és kimerítő, hitelest választ adjanak. Úgy látja, egy embertől, egy kérdéstől eltekintve ez megvalósult. Munkája során valamennyi fővárosi tűzőrségen megfordult, járt vidéki parancsnokságokon, tűzesetek, balesetek helyszínén jelent meg. Mint mondta, vívott nagy csatákat, például az OKF-fel, az Országos Katasztrófaelhárítási Főigazgatósággal (sic!), mely talán többet tehetett volna a tűzoltóságért technikailag, emberileg.

Bemutatták Moldova György tűzoltókról írt könyvét Budapesten
Bemutatták Moldova György tűzoltókról írt könyvét Budapesten + 14

Az általa tapasztaltakról Moldova György elmondta: rengeteg panasz, düh, veszekedés van, de olyat egyszer sem hallott, hogy ne lett volna egy tűzoltó büszke az egyenruhájára, nem látott menekülő tűzoltót, nem látott parancsot megtagadó tűzoltót, akcióban visszapofázó tűzoltót.

Moldova György könyvéből egyebek között megtudhatjuk, mivel járt, hogy a Békásmegyeri Tűzőrség felépítésére a 100 millióval olcsóbb ajánlatot fogadták el, hogyan ért véget egy tűzoltó pályafutása, amiért a Soroksári úti raktártűz helyszínéről „szuvenírt” vitt magával. Bátran papírra vetette az egyik tűzoltó véleményét is, miszerint a tűzoltóautók beszerzése és a tűzőrségek épületein végzett munkák „valakinek vagy valakiknek nagy üzletet jelentenek”.

A könyvbemutató végén lehetőség nyílt a bolti áron megvásárolni a könyvet, amelyet a szerző dedikált.

Rovat
Témakör