Változnak a kerékbilincselés szabályai

Változnak a kerékbilincselés szabályai

A probléma gyökere tűzvédelmi szempontból persze marad.

A Lánglovagok Egyesület kezdeményezésére 2023. január 1-jétől jogszabályi szinten egyértelműsítik, hogy tiltott a kerékbilincs alkalmazása a tűzoltási felvonulási területen.

A kerékbilincs alkalmazásával és a járművek elszállításával kapcsolatos szabályokról szóló 143/1995. (XI. 30.) Korm. rendeletben, illetőleg a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról szóló 55/2009. (X. 16.) IRM rendeletben jelenleg az áll, hogy a tűzoltási felvonulási úton álló járműre nem helyezhető kerékbilincs. Csakhogy a tűzoltási felvonulási út és a tűzoltási felvonulási terület két különböző dolog, utóbbinál minden körülmények között tiltani kellene a kerékbilincs alkalmazását.

A Magyar Közlöny 2022. évi 213. számában a 143/1995. (XI. 30.) Korm. rendelet, a Magyar Közlöny 2022. évi 216. számában az 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet módosítását hirdették ki. A változás hatályba lépésétől kezdve nevesítve a tűzoltási felvonulási úton és a tűzoltási felvonulási területen álló járműnél sem alkalmazható kerékbilincs.

De hol van tűzoltási felvonulási út és terület?

A tűzoltási felvonulási út jelölésére jelenleg sincs szabály, a tűzoltási felvonulási területeken a parkolás tilalmat pedig először az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet alapján létesített épületeknél írták elő. Így számos helyen a rendőrök, közterület-felügyelők nem képesek megállapítani, hogy alkalmazhatnak-e kerékbilincset. A megoldás egy nyilvános térinformatikai adatbázis lehetne, amely tartalmazná, hogy közterületen mely útszakaszok, területek minősülnek tűzoltási felvonulási útnak és tűzoltási felvonulási területeknek. Ezt azonban a Belügyminisztérium nem tartja szükségesnek.

Rovat
Témakör