Tűzoltó doktorszolgálat nélkül marad Budapest

Tűzoltó doktorszolgálat nélkül marad Budapest

A jelenlegi finanszírozási konstrukció fenntarthatatlan, egyelőre keresik a megoldást a folytatásra.

A Tűzoltó Doktor Nonprofit Kft. segítségével február 21-én utolsó szolgálatát adja a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) Készenléti Egészségügyi Szolgálata.

A tűzoltó doktorszolgálat az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) együttműködésben 2003. április 1-jén alakult a veszélyes kárhelyeken orvosszakmai tevékenység végezésére, valamint a tűzoltók egészségügyi biztosítására. Az OMSZ tíz év után kiszállt, onnantól az egészségügyi személyzetet a Tűzoltó Doktor Nonprofit Kft. biztosította.

Készenléti Egészségügyi Szolgálat alakult a fővárosi tűzoltóságon
Készenléti Egészségügyi Szolgálat 2003-2023-ig Budapesten + 33

Dr. Pék László, a Tűzoltó Doktor Nonprofit Kft. ügyvezetője a Lánglovagok.hu érdeklődésére közölte: az elmúlt években olyan szinten emelkedett az orvosok bére, hogy azzal versenyezni már nem tudnak, így egyre nehezebb lett a 24 órás készenlét megszervezése, az utánpótlás biztosítása.

A nonprofit kft. legutolsó, közbeszerzés útján nyert egyéves szerződése február 1-jén jár le. Ebben évi nettó 24 millió 420 ezer forintért adtak 24 órában egy fő prehospitalis sürgősségi ellátásban jártas szakembert, aki 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot is végzett. Dr. Pék László elmondása szerint a további működéshez a jelenlegi ár többszörösére lenne szükség.

Dr. Pék László úgy tudja, mind az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mind a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatja a tűzoltó doktorszolgálat további működését, és keresik a megoldást a folytatásra.

A Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis megkeresésére az FKI csak annyit reagált, hogy a Tűzoltó Doktor Nonprofit Kft. szerződése február 21-én lejár, a felek annak meghosszabbítását nem tervezik.

Rovat
Témakör