Mesterséges intelligenciával a tűzkárok ellen

Mesterséges intelligenciával a tűzkárok ellen

Nemzetközi projekthez csatlakozott egy magyar egyetem.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán belül működő Mesterséges Intelligencia Tanszék Neurális Információfeldolgozási Kutatócsoportja is csatlakozik az EIT Digital által támogatott tűzmegelőzési rendszerek fejlesztésével foglalkozó nemzetközi kutatáshoz – közölte az egyetem.

Az éghajlatváltozás hatására egyre gyakrabban alakulnak ki katasztrofális tüzek, amelyekben emberek, haszonállatok, mezőgazdasági területek, erdők pusztulnak el és évente több tízmilliárd dolláros kár keletkezik. Elég csak az idei nyáron Görögországot sújtó súlyos tűzvészekre gondolnunk. Anomáliadetektálással a tüzek 30%-a megelőzhető, a korai észleléssel pedig a kár a tűzesetek 70%-ában jelentősen csökkenthető.

A nemzetközi projektet egy finn deep-tech start-up, a Detectium vezeti, amelynek tűzmegelőzési rendszere lehetővé teszi a tüzek nagyon korai észlelését beltérben és kültérben egyaránt. A tűzérzékelő ipar napjainkban még mindig alapvetően füstérzékelőkre és 30 évvel ezelőtt tervezett infravörös érzékelőkre támaszkodik. A régi észlelési rendszerek széles körben használatosak, pedig a lehetőségeik korlátozottak és nem felelnek meg teljes mértékben a kor kihívásainak. Nagyon sok a téves észlelés, magasak a költségek és más intelligens épületbiztonsági rendszerekbe nehezen integrálhatóak. A lokalizációjuk pontatlan és nincs valós idejű visszajelzésük. A Detectium által kifejlesztett jelzőrendszer úgynevezett digitális ikerpárt használ és a gépi tanulásban rejlő lehetőségeket is kiaknázza. Tűzjelzőrendszerük alapja egy 3D vizualizáció, amely valós időben egyesíti a különböző szenzorokból származó adatokat, és tűz esetén egy egységes modellen mutatja meg a tűz helyét és kiterjedését az ügyfélnek és a tűzoltóknak.

A Digital Twin, vagyis a digitális iker hasznos digitalizációs lehetőséget jelent az ipari szereplők számára. Digitális iker lehet például egy gyárépület, bármilyen gyártósor, illetve tárgy virtuális mása, milliméter pontos digitális 3D modellje.

Az ELTE IK mesterséges intelligencia kutatással foglalkozó munkatársai a 3D modellezés automatizálásán dolgoznak a digitális ikerpár létrehozásához. Az itt zajló kutatás-fejlesztés során a tekintetirány alapú adatgyűjtés, a vizuális adatok feldolgozásának és 3D modellben történő ábrázolásának módszereit dolgozzák ki HoloLens2 felhasználásával. Ezen felül különböző adatbővítési (argumentálási) módszereket is biztosítanak a még ismeretlen objektumokhoz gyűjtendő adatok mennyiségének minimalizálásához. Újszerű módszerük megkönnyíti a kiépítendő rendszer skálázását és a fejlett technológia használatát az ügyfelek számára. Fejlesztéseiket integrálni fogják a Detectium már létező tűzmegelőző megoldásába, mely hozzájárul egy modern és időtálló applikáció kifejlesztéséhez és annak a globális piacon történő megjelenéséhez.

Rovat
Témakör