Hogyan fotózzunk tűzoltókat?

Nem egyszer adódhat olyan helyzet, hogy baleset, tűzeset szemtanúi leszünk, melyeknél a mentést szigorú feltételek mellett akár meg is örökíthetjük.

A tűzesetek, balesetek, tűzoltók munkájának fotózása a Lánglovagok.hu tűzoltóportál hitvallása szerint sosem öncélú, nem szenzációhajhászás, nem mások szenvedésének megörökítése. A tragédiákról tűz- és baleset-megelőzési célból kell beszámolni, hogy megmutassuk, mi történik, ha valaki ittasan ül volán mögé, száguldozik, vagy éppen lakásában őrizetlenül hagy egy égő gyertyát. A sok esetben sokkoló képek élethűen tudják visszaadni a következményeket, és ezáltal már rövid távon is nagy hatással lehet az emberekre.

Gázszivárgás a munkaárokba borult személygépkocsi miatt Budapesten (Fotó: Kis-Guczi Péter)

Az elmúlt több mint 10 év minket igazolt. Tavalyi felmérésünkön egy tízes skálán azt kérdeztük, a tűzoltóportál írásai, képei alapján az olvasók mennyiben érzik azt, hogy tudatosabban odafigyelnek az életünkben előforduló napi veszélyekre, azok megelőzésére. A kérdőívet mintegy 1300-an töltötték ki, erre a kérdésre pedig az eredmény átlagosan 8,3 pont lett.

Te is életet menthetsz!

A fényképezőgép az életünk mindennapi részévé vált, szinte annyira hozzánk nőtt, mint egy mobiltelefon, apropó, jó fényviszonyok mellett akár még egy telefon is alkalmas lehet jó minőségű felvételek készítésére. Miért is ne járuljon hozzá bárki mások életének megmentéséhez, akár csak egy fényképpel.

Az első és legfontosabb szabály, ha valaki tűzesetet vagy balesetet észlel, hogy ne a fényképezőgépéhez nyúljon először, hanem adott esetben a telefonjához, és tárcsázza a  segélyhívó számot. Ezernyi más dolog van, amely egy ilyen helyzetben kötelessége minden embernek, ezt most nem részletezzük. Ha viszont mindezen túl vagyunk, előkerülhet a fényképezőgép.

Aranyszabály, hogy a mentésben résztvevőket nem szabad akadályozni. Közterületen, tisztes távolból (képzeletbeli vagy valós kordonon túlról) bárkinek joga van fotózni, nem kell ahhoz hivatásos fotóriporternek, újságírónak lenni. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy egy tűzeset, baleset helyszíne rendkívül veszélyes, nem véletlenül van a tűzoltókon védőfelszerelés.

Ne légy katasztrófaturista!

Egy-egy tűzeset, baleset mindig is nagy tömegeket vonzott. A technika fejlődésével most már a tömeg fényképezőgéppel is fel van vértezve, ez sem meglepő. Viszont megjelentek a katasztrófaturisták, akik azért, mert fényképezőgépük, vagy fényképezésre is alkalmas mobiltelefonjuk van, úgy gondolják, hogy nekik mindenhez joguk van, akár még a mentőknek, rendőröknek, tűzoltóknak is (be)szólni, ha takarják a „látványt”. A felvételeket pedig kontrollálatlanul néhány pillanat alatt már meg is osztják a világhálón.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál lehetőséget ad azon emberek számára fotóik publikálására, akik részesei szeretnének lenni az általunk felvállalt, rendkívül fontos társadalmi feladatnak. A fényképeket eredeti felbontásban a portál központi e-mail címére lehet eljuttatni, lehetőleg még az eset napján, óriáslevél-küldő funkcióval vagy más hasonló szolgáltatással (pl. toldacuccot.hu). Fontos megadni a pontos helyszínt szöveges leírással, valamint koordinátával (saját mérés vagy Google térképen utólagos bejelölés), és minden olyan információt, amely az esettel kapcsolatban sikerült megtudni.

Nem garantáljuk, hogy minden átküldött fotót publikálunk, hiszen számos feltételnek teljesülnie kell a közléshez. A fotós nevét viszont minden esetben közöljük, így egyetlen link segítségével listázható lesz az összes galériája, amely referenciaként is szolgálhat.

Kérjük mindazokat, akik fényképeket küldenek, és ezt már a készítéskor tudják, a helyszínen ne hivatkozzanak a Lánglovagokra, mert a fotóküldéstől még nem lesznek a tűzoltóportál hivatalosan megbízott fotósai. Kitartó munkával ez azonban változhat, hiszen eddig is számos olvasónk fotóriporteri pályafutásának a Lánglovagok adott lendületet.

Rovat
Témakör