Szembesítési jelentés a belügyi propagandára

A belügyi jelentés szerint az illetékes szervek megfelelően kezelték a márciusi hóvihart, rendben zajlott a mentés, amivel még az állampolgárok is meg voltak elégedve. A tények azonban mást mutatnak.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának meghallgatásán a belügyminiszter kitartott azon korábbi nyilatkozata mellett, hogy március közepén az országot sújtó szélsőséges időjárás kezelése, a mentés megfelelően történt. Pintér Sándor szerint a katasztrófavédelem új irányítási rendszere jól vizsgázott.

A viharos széllel kísért havazás miatt március 14-15-én több mint tízezer ember rekedt az utakon, mintegy 60 településen körülbelül harmincezer lakost zárt el a külvilágtól a hó, és 300 ezernél is többen maradtak rövidebb-hosszabb ideig áram nélkül. A legsúlyosabb helyzet az M1-es autópályán alakult ki, ahol nem rendelték el kellő időben a kamionstopot, majd a hóban elakadt járművek, illetve az abban ülők mentését nem kellő gyorsasággal és erővel kezdte meg a katasztrófavédelem, ráadásul még a lakosság és az úton rekedtek veszélyhelyzeti tájékoztatásában sem jeleskedtek. A hóviharról szóló belügyi jelentésben ezen problémáknak nyoma sincs, 6,5 oldalon mindössze egy sikertörténetet vázolnak fel.

Az április 9-i bizottsági ülésen Pintér Sándor ráadásul még egy felmérésre is hivatkozott, mely a mentéssel kapcsolatban az állampolgárok elégedettségét mutatta ki. Hajdú-Bihar megyében – ahol csaknem 54 ezer ember maradt áram nélkül – az emberek 76%-a kifejezetten jónak vagy nagyon jónak találta a helyzet felszámolását. A legrosszabb eredmény a fővárosban született, itt közepesen ítélték meg az intézkedéseket.

Szembesítés

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) a bizottsági ülésre szintén egy jelentéssel készült. Ebben szembesítik a belügyminisztert a tényekkel, és számos kérdést fogalmaznak meg irányába. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófa kezelése súlyosan megrengette a katasztrófavédelem rendszerébe, és összességében az állami segítségbe vetett bizalmat. Az eset kapcsán megkérdőjelezhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fenntartásának, működtetésének szükségessége.

Az MSZP felhívja a figyelmet: a kormánynak vagy be kell ismernie, hogy a 2012-ben kialakított katasztrófavédelmi rendszer alkalmatlan, és azonnal meg kell kezdeni a szükséges korrekciót, vagy meneszteni kell a szervezetrendszert működtetni képtelen vezetőket.

Jogosítványt is elvennék

A szocialisták egyúttal törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy a rendkívüli időjárási helyzetben a közúti forgalmat ellehetetlenítőket büntetni lehessen, illetőleg ha a leállósáv használatára vonatkozó szabályok megsértése katasztrófa vagy baleset esetén a mentési munkálatok akadályozásával jár, akkor a szabálysértési hatóság a büntetés során a járművezetéstől eltiltást is alkalmazza.

Rovat
Témakör