Októbertől kivéreztetik a katasztrófavédelmet

Októbertől kivéreztetik a katasztrófavédelmet

Társadalmi egyeztetés nélkül, kivételes eljárásban két nap alatt futott át az Országgyűlésen a törvénymódosítás.

A Magyar Közlöny 2024. évi 66. számában június 18-án kihirdették az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XXIX. törvényt. A salátatörvény megteremtette a lehetőségét annak, hogy a kormány saját hatáskörben telepíthessen át hatósági jogköröket a katasztrófavédelemtől.

Ez október 1-jétől meg is tud valósulni, a kormányhivatalokhoz kerülhet át egy sor hatósági jogkör, köztük a tűzvédelmi is. Erről korábban a Lánglovagok.hu írta meg a kormány terveit, amit teljes titokban akartak tartani.

A személyi állomány alapját továbbra is a hivatásos tűzoltók fogják adni, bevezetik a hatósági vezénylést, amihez nem kell az állomány tagjának beleegyezése. Ha valakinek ez nem tetszik, kérheti a szolgálati viszonyának megszüntetését, vagy akár hozzájárulhat szolgálati viszonyának kormányzati szolgálati jogviszonnyá átalakításához.

A salátatörvény tervezetét társadalmi egyeztetés nélkül június 10-én nyújtotta be az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, majd kivételes eljárásban másnap némi módosítással el is fogadták. Az Országgyűlés elnöke június 16-án, a köztársasági elnök június 18-án írta alá.

A Lánglovagok.hu azon kérdésére, hogy miért maradt el a társadalmi egyeztetés, sem a Belügyminisztérium, sem a Miniszterelnökség nem válaszolt. A Lánglovagok Egyesület annak aláírása előtt az államfőnek aggodalmát fejezte ki mind a jogszabály-módosítás tartalmával, mind az elfogadás módjával kapcsolatban, ám láthatóan Sulyok Tamást ez nem hatotta meg.

Rovat
Témakör