Gépjárműtárolók tűzvédelmi problémája a panelházakban

Rendkívül tűzveszélyes, és tűzvédelmi bírsággal is jár a rendeltetéstől eltérő használat.

„Az épületben éghető anyag olyan mennyiségben és módon nem tárolható, a rendeltetéshez alkalomszerűen kapcsolódó tevékenységek kivételével olyan tevékenység nem folytatható, amely a rendeltetésszerű használattól eltér, tüzet vagy robbanást okozhat.” – szól az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 205. §-a.

Akkor mi újság a panelházak földszintjén lévő garázsokkal, amiket lomtárolónak vagy éppen műhelynek használnak?

Bojler gyulladt ki egy garázsban Debrecenben
Bojler gyulladt ki egy garázsban Debrecenben (Fotó: Tóth Imre)

A problémára az október 16-án Debrecenben történt tűzeset újfent rávilágított. A Tócoskert téren lévő lakóház földszintjén kialakított gépjárműtárolóban villanybojler gyulladt ki.

Bányay Judit tű. százados, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese a Lánglovagok.hu érdeklődésére elmondta, hogy minden olyan tárgy tárolása, ami egy gépjármű „kiszolgálásával” kapcsolatos – például kerék vagy alkatrész – rendeltetésszerű használatnak tekinthető. Azonban minden egyéb tárgy tárolása, köztük a villanybojler nem tekinthető rendeltetésszerű használatnak.

Tűzvédelmi bírság tűz előtt és tűz után is

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján a nem rendeltetésszerű használatból adódó tűzvédelmi szabály megsértéséért 20-60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki. Ha a tűzvédelmi szabály megszegése tüzet idézett elő, 10 ezertől 1 millió forintig, ha az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, akkor 20 ezertől 3 millió forintig terjed az összeg. Tűz esetén a tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező.

Az, hogy egy helyiségnek mi a rendeltetése, az alapító okiratból, illetve az épület tervezése, kivitelezése során készült helyszínrajzokból tudható meg teljes bizonyossággal. Ha igény merül fel arra, hogy például gépjárműtárolóból lomtároló legyen, akkor első körben tűzvédelmi szakember segítségét érdemes kérni, aki megvalósíthatóság esetén meghatározza a feltételeket, esetleges építészeti átalakításokat. Ezt követően jogilag is hivatalossá is kell tenni a rendeltetésváltozást.

Rovat
Témakör