Nem tetszik a fórum az OKF-nek

A főigazgatóság szerint a Lánglovagok fórumában a véleménynyilvánításon túlmutató hozzászólások jelennek meg, melyek a közvéleményt a katasztrófavédelem vezetői ellen hangolják.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál főszerkesztőjéhez fordult az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hivatalvezetője a fórumban megjelenő hozzászólások kapcsán, melyek visszatérően a katasztrófavédelem szerveit, az ott dolgozók egyes csoportját, bizonyos esetekben név szerint vagy következtetés útján azonosítható személyeket negatívan érint.

Gyurka Tímea tű. alezredes levelében kifejti, hogy a fórumon ugyan történik moderálás, ennek ellenére rendszeresen megmaradnak olyan hozzászólások, melyek a katasztrófavédelem vezetőinek, állománytagjainak tevékenységére, munkásságára vonatkozó véleménynyilvánításon és kritikán  túlmutatnak, fenyegető, gyalázkodó jellegűek, az állományt és a közvéleményt a szervezet és a katasztrófavédelem vezetői ellen hangolják, az állampolgároknak a katasztrófavédelem szakmaiságába vetett bizalmát aláássák, vagy valótlan állításokat tartalmaznak.

A hivatalvezető felhívta a figyelmet, hogy a Polgári Törvénykönyv szerint a személyhez fűződő jogokat mindenki köteles tisztában tartani. E jogok a törvény védelme alatt állnak. A személyhez fűződő jogok sérelmét jelenti a becsület és az emberi méltóság megsértése. A törvény alapján a személyhez fűződő jogok védelme kiterjed a jó hírnév védelmére is. Gyurka Tímea hozzátette, hogy a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény alapján a médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot. A médiatartalom-szolgáltató a jogszabályok keretei között önállóan dönt a médiatartalom közzétételéről, és felelősséggel tartozik e törvényben foglaltak megtartásáért.

Az OKF álláspontja szerint azzal, hogy a Lánglovagok.hu tűzoltóportál főszerkesztője lehetővé teszi az ilyen jellegű hozzászólások fórumon maradását, huzamosabb ideig történő elérhetőségét, azokat nem távolítja el haladéktalanul, illetve nem használ olyan szűrést elősegítő programot, amely becsmérlő kifejezések használatát megakadályozza, a törvényi kötelezettségének nem tesz eleget.

Gyurka Tímea tű. alezredes közlése szerint az OKF tudomásul veszi és elismeri, hogy a véleménynyilvánítás köre a közhatalmat gyakorló személyekkel, valamint a közszereplő politikusokkal kapcsolatos véleménynyilvánítást tekintve tágabb, mint más személyes esetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a bírálat, kritika parttalanná válhat, és hogy az OKF nem léphet fel a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mint jogi személyek, az azon belül vagy ahhoz kapcsolódóan kollektív társadalmi kötelezettségekkel rendelkező személyösszesség vagy egyes vezetők, állománytagok jogainak védelme  érdekében, és nem teheti meg a jogszabályok által biztosított jogi lépéseket. A hivatalvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden állománytaguk tekinthető közszereplőnek.

Gyurka Tímea kijelentette: a gyalázkodó jellegű és az emberi méltóság sérelmével járó nyilatkozatok még abban az esetben is bűncselekmény megvalósítására alkalmasak, ha azok – formálisan – kritikai megjegyzésként kerülnek nyilvánosságra.

A hivatalvezető nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a Lánglovagok.hu fórumának moderálási elveit a jogszabályi rendelkezések alapján határozza meg a főszerkesztő, és a jövőben nem biztosítson lehetőséget arra, hogy mások becsületét, jó hírnevét sértő, támadó, a katasztrófavédelmi tevékenységet lealacsonyító, az állampolgárokban bizonytalanságot keltő, a szakmaiságot nélkülöző megjegyzések teret nyerhessenek. A fórumon szereplő tartalom elfogadhatóságának határát nem a szerkesztő egyéni elképzelése, hanem a jogi háttér határozza meg.

A hivatalvezető közölte: amennyiben az általuk megfigyelt eljárás nem változik, az OKF megteszi a szükséges jogi lépéseket a katasztrófavédelmi szervezet és állományának tagjai jogainak védelmében.

De miről beszél a hivatalvezető?

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság levelére kis jóindulattal azt lehet mondani, hogy félrement, szó szerint véve egy nem létező fórumról beszél, részben jogilag téves hivatkozásokkal. A Lánglovagok.hu tűzoltóportálnak ugyanis 2011. július 1-je óta nincs fóruma. Úgy tűnik, Gyurka Tímea arra sem vette a fáradságot, hogy a forum.langlovagok.hu fejlécéből, vagy minden oldalának alján elérhető impresszumból tájékozódjon az üzemeltetőről.

Az impresszumból egyértelműen kiderül az is, hogy a Lánglovagok fórum nem minősül a médiatörvény szerinti sajtóterméknek. Ettől kezdve a hivatalvezető fejtegetése a médiatörvényre hivatkozva alapvetően hibás. A fórum üzemeltetői azt is közlik, hogy hozzászólásokért jogi felelősséget nem vállalnak, az minden esetben a hozzászólókat terheli. Amennyiben a hozzászólás bűncselekményt valósít meg, úgy a magyar bíróság jogosult eljárni.

Bűncselekmény megvalósulásának gyanúja esetén vagy egyéb, a fórum szabályaiba ütköző hozzászólás esetén természetesen lehetőség van a jogsérelmet a moderátornak több módon is jelezni. Évekkel ezelőtt például az OKF humán főosztályvezetője szólította fel nyilvánosan bocsánatkérésre az egyik hozzászólót, aki ennek eleget is tett.

Felkérés online interjúra

Amennyiben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság úgy érzi, a fórumban egyes állítások valótlanok, akkor – akárcsak bárki másnak – lehetősége van saját hozzászólással ezt jelezni. Akár Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatónak is, aki saját bevallása szerint rendszeres olvasója a fórumnak.

A fórum üzemeltetői az OKF „levele” kapcsán Bakondi Györgynek felajánlották, hogy tűzoltóparancsnokokhoz, a korábbi főigazgatóhoz vagy éppen az egykori szakminiszterhez hasonlóan online interjút adjon, válaszoljon a felmerülő kérdésekre, reagáljon az állítólagos valótlan megnyilvánulásokra.

Rovat
Témakör