Nyílt láng használata, tüzelés a szabadban

A nyílt láng használata önmagában is veszélyes. Az esetleges áramszünetnél vagy pincében és padláson inkább zseblámpát használjunk.

Ahol nincs villany és a világítást petróleumlámpa, viharlámpa, gyertya vagy mécses szolgáltatja a lámpába kerülő petróleumot vagy olajat gondosan kell tárolni, kezelni. Lehetőleg kis műanyag kannában tároljuk ezeket, mert az üveg könnyen törik és a szétfolyó tűzveszélyes anyag csak szaporíthatja a gondjainkat.

Legjobb, ha száraz homokot is tartunk otthon egy műanyag zsákocskában (vagy vödörben, ládában), hiszen ezzel gyorsan felitatható a kiömlött olaj vagy petróleum, az átitatott homok felseperhető és kivihető a lakásból. Ilyenkor ne feledkezzünk meg a szellőztetésről, mert a levegőben éghető gázok vannak.

A legtöbb bajt a gyertyák és a mécsesek használata okozza. A gyertyát nem éghető alapanyagú (fém, cserép, üveg) gyertyatartóba helyezzük, saját olvadékával jól „odaragasztva „.

Ha nincs gyertyatartónk, akkor csináljunk. A lapostányér, vagy az alacsony, de széles szájú konzerves üveg, mustáros pohár stb. jó szolgálatot tehet. A felébe elvágott fémlemez konzerves doboz fényes felületével nagyon jó hővezető, fokozza egyszerű világítóeszközünk fényerejét és a huzat ellen is véd valamit. A gyertyát úgy helyezzük el, hogy véletlenül se tudjuk leverni és ha végig is ég akkor se gyújthasson meg semmit.

Nemcsak házon belül, hanem a kertben, mezőn is vigyáznunk kell a tűzgyújtásra. Az általános szabály rövid: a szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, hogy az a környezetére veszélyt ne jelenthessen.

Általában a városi emberek, akiknek még kertjük sincs, csak kirándulásokon, szalonnasütéskor, a kertes házban élők vagy a mezőgazdaságban dolgozók már több alkalommal (gaz égetéskor, tarlóégetéskor, üstházban tüzeléskor vagy sertéspörkölésnél) gyújtanak tüzet.

A szabadban történő tüzeléskor a fő veszélyt a szálló zsarátnok, a szikra jelenti, a nyílt láng és a sugárzó hő mellett. Szeles időben a tűzgyújtás helyétől távolabb is tüzek keletkezhetnek.

Kirándulásaink alkalmával is vigyázni kell környezetünkre. Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtsunk tüzet a sütés-főzés idejére. Előfordulhat, hogy száraz időben egyáltalán nem szabad az erdőben vagy annak közelében tüzet rakni, mert ettől a száraz avar is meggyulladhat, és komoly kárral járó erdőtűz keletkezhet.

A tűz helyszínét csak akkor szabad elhagyni, ha meggyőződtünk arról, hogy nem áll fenn újragyulladás veszélye.

Tanácsok röviden, tömören:

  • Padláson, pincében nyílt lángú világító eszközt ne használjunk!
  • Csak szélcsendes időben gyújtsunk tüzet a szabadban!
  • Erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen tüzeljünk és csak akkor, amikor nincs tűzgyújtási tilalom!
  • A tüzet nem szabad őrizetlenül hagyni, veszély esetén vagy ha már nincs rá szükség, azonnal el kell oltani!
  • A tűzgyújtás színhelyén olyan eszközöket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
Rovat
Témakör