Keveredés: otthon vagy munkahely?

A laktanya sajnos egyáltalán nem elégíti ki a stabil keretek igényét, hiszen többfunkciós: alapvetően munkahelynek számít, ahol a vonulósok továbbképzéseken, gyakorlatokon (elméleti ill. szerelési) vesznek részt.

Pihenő, rekreációs helynek is megfelel: hiszen kárhelyről való visszaéréskor a szerek és eszközök rendbetétele után a beavatkozók itt „engedhetik le a fáradt gőzt”. Emellett otthon is valamilyen szinten, hiszen benn alszanak, tévéznek, zuhanyoznak. Még úgy is otthonnak tekinthető, hogy a privát szféra gyakorlatilag teljes hiánya jellemzi.

Noha ellenkező példa is létezik, a legelterjedtebb, hogy otthon az embernek van privát szférája: egy szoba, néhány szekrény, egy munkaasztal vagy egy ágy legalább. A laktanyában ilyen nincsen, mivel a legtöbb laktanyában egyetlen zárható szekrényen kívül semmi sincsen, ami valóban a tűzoltó sajátja, hiszen az étkező közös, az ágyakat három nap alatt hárman használják, a szeren elfoglalt helyen előző nap az előző csoport ugyanezen beosztású tűzoltója ült, következő nap a következőé fog…

A bizonyos helyiségek eltérő funkcióra való használata nyilvánvalóan vezethet diszharmóniához, mint például a tanterem klubhelyiségnek való használata vagy a nyolcórás irodák takarítása.

Rovat
Témakör