Mi az a katasztrófavédelmi felvonulási terület?

A III. kerületi önkormányzat sajátos felirattal egészítette ki a megállni tilos táblát.

Katasztrófavédelmi felvonulási terület feliratú kiegészítéssel található több megállni tilos tábla Békásmegyeren, a Zsirai Miklós utcában. Utánajártunk, hogy a szöveg miként látott napvilágot, hiszen sem az új, sem a régi  Országos Tűzvédelmi Szabályzat nem tartalmaz ilyen kifejezést, a BM rendelet csak tűzoltási felvonulási területről ír.

A katasztrófavédelem kérte a tilalmat

A Lánglovagok.hu érdeklődésére Falvai Tamás, a III. Kerületi Polgármesteri Hivatal ügyfélkapcsolati irodavezetője közölte: az utcában az önkormányzat, mint közútkezelő intézkedését még 2013-ban lakossági bejelentés alapján a katasztrófavédelem kérte, mégpedig azért, mert egy esetleges káresemény bekövetkezése esetén a tűzoltóság járművei nem, vagy csak nehezen tudnák megközelíteni az érintett útszakaszon a tízemeletes épületeket.

Megállni tilos, mert katasztrófavédelmi felvonulási terület (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Megállni tilos, mert katasztrófavédelmi felvonulási terület
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

Falvai Tamás ismertetése szerint a lakótelepet érintő tavalyi beruházásnál a forgalomtechnikai módosítások sorába a változtatás beépült, és tavaly ősszel kikerültek a „Megállni tilos” jelzőtáblák. Az ügyfélkapcsolati irodavezető hozzátette: a kiegészítő tábla egy tájékoztatás a megállási tilalmat illetően, a jelentése hasonló, mint a tűzoltási felvonulási területnek.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Sajtókommunikációs Irodája az üggyel kapcsolatban a tűzoltóportálnak azt a tájékoztatást adta, hogy sem a BKK által jóváhagyott forgalomtechnikai tervben, sem a tényleges kivitelezési állapotot rögzítő megvalósulási dokumentációban nem szerepelt az említett tábla. A Lánglovagok.hu megkeresésére a BKK tájékozódott az ügyben, és az önkormányzattól ígéretet kaptak arra, hogy rövid időn belül pontosítják a helytelen kiegészítő táblát. Ezt Falvai Tamás is megerősítette lapunknak, elmondása szerint tűzoltási felvonulási területre cserélik a feliratot.

Megéri feláldozni néhány parkolóhelyet

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője a Lánglovagok.hu megkeresésére nem reagált. Az biztos, hogy a házak előtt rendkívüli fontossággal bír a megállási tilalom, különben baj esetén tényleg akadályozva lenne a mentés. Úgy tűnik, ezt a lakók is tudomásul vették, ott jártunkkor egyetlen egy tilosban parkoló járművet sem találtunk.

A Zsirai Miklós utcában egykoron történtek amúgy is fájdalmas pont mind a tűzoltók, mind a régóta ott lakók szívében. 1998 augusztusában egy családra gyújtották rá az egyik lakást. A szülők perceken belül megfulladtak, az összeégett fiút a tűzoltók mentették ki, de nem sokkal később ő is életét vesztette. Az eset végérvényesen rávilágított a békásmegyeri tűzoltólaktanya megépítésének fontosságára.

Rovat
Témakör