Összetört a siklósi tűzoltóság szolgálati autója

Rögzítés nélkül szállított légzőpalackokat a katasztrófavédelmi megbízott, és még a biztonsági övet sem használta.

„Kovácshida belterületén egy személygépkocsi fának ütközött. A pécsi és siklósi tűzoltók a műszaki mentés során áramtalanították a gépjárműveket, valalmint a megszűntették a forgalmi akadályt.” – számolt be a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján egy balesetről, ám koránt sem bontották ki a teljes igazságot.

A Lánglovagok.hu információ szerint február 26-án délelőtt a Siklósi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományába tartozó katasztrófavédelmi megbízott a tűzoltóság szolgálati személyautójával Siklósról Pécsre szállított légzőpalackokat. Az utat egy ellenőrzési feladattal összekötötte, így az 58-as főúton nem északra vette az irányt, hanem Harkánynál nyugatnak indult. A végállomása végül Kovácshida lett, ott ugyanis egy jobbra ívelő kanyarban a havas útról kicsúszott, és fának ütközött.

A légzsákok kinyíltak, de a tűzoltó őrnagy nem használta a biztonsági övet. A férfit a mentők fejsérüléssel szállították kórházba. Körülbelül húsz kompozit légzőpalack a hátsó ülésre és a csomagtartóba rögzítés nélkül volt berakva. A kocsin téli gumi volt, de indulás ellőtt a katasztrófavédelmi megbízottat a kollegája figyelmeztette, hogy óvatosan vezessen, mert az abroncsok már nem a legjobbak.

Lapít a katasztrófavédelem

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzoltóportál többszöri megkeresésére sem reagált. Így nem tudhattuk meg, hogy a gumiabroncsok mennyiben voltak alkalmasak közúti forgalomra, és a légzőpalackok szállítása mennyiben elfogadható és rendszeres ilyen módon.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól a Lánglovagok.hu annyit tudott meg, hogy a baleset körülményeit a rendőrség szakértő bevonásával szabálysértési, valamint közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálja.

Rovat
Témakör