Nem hivatalos anyázás a katasztrófavédelemtől

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem tudja, ki készített a nevükben Facebook oldalt, melyen szerkesztői részről elfogadhatatlan megnyilvánulás is előfordult.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és területi szervei alaposan el vannak maradva a közösségi média használata terén. Erre már a „PR stratégiák a rendvédelmi szerveknél különös tekintettel a katasztrófavédelemnél” című, különdíjas tanulmány is felhívta a figyelmet a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács 2011-es pályázatán. A márciusi hókáosz kapcsán az ombudsman is elmarasztalólag szólt a témában.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság néven 2012 áprilisában létesült külön oldal a Facebookon. Emellett a Baranya, a Borsod és a Pest megyei igazgatóság is megjelent, ugyanazon borítóképpel. Igazából csak a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldala mutatott aktivitást, a honlapjukon megjelent írásokat linkelték.

Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem hivatalos Facebook oldala
Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem hivatalos Facebook oldala

Idén áprilisban a borítóképek egységesen „Az oldal nem a katasztrófavédelem hivatalos oldala” felirattal egészültek ki, majd április végén, május elején a Baranya megyei kivételével a regisztrációk törölve lettek. Utóbbi sorsa május 2-án azzal pecsételődött meg, hogy egy poszthoz írt kérdésre Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhasználónévvel ez volt a válasz: „Anyád!”.

A hozzászólás miatt a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz panasz érkezett, melyre válaszul a hivatalvezető közölte: az igazgatóság a Facebookon nem üzemeltet oldalt, a kérdéses oldal szerkesztőjének személyazonosságáról nincs tudomásuk. A hivatalvezető állítása szerint a Facebook rendszerében küldött levél útján szólították fel az üzemeltetőt az oldal megszüntetésére.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata érdeklődésünkre közölte: álláspontjuk szerint az ügyben jogosulatlan címhasználat szabálysértés nem valósult meg. A témában Petróczi Tímeától, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől is érdeklődtünk, de megkeresésünkre nem reagált.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem hivatalos Facebook oldala már elérhetetlen.

Rovat
Témakör