Tűzeseti hatósági bizonyítvány

Tűzeseti hatósági bizonyítvány

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény szerint a tűzvédelmi hatóság jogszabályban meghatározott esetekben tűzesettel kapcsolatban tűzeseti hatósági bizonyítványt ad ki.

Kérelmezni szükséges

A tűzesetek vizsgálatára vonatkozó eljárási szabályokról szóló 490/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek a tűzeset helye szerint illetékes helyi szerve a bejelentett tűzesetről az ügyfél kérelmére tűzeseti hatósági bizonyítványt ad ki.

A tűzeseti hatósági bizonyítvány kiállításának alapja a tűzesettel összefüggésben, a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter tűzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról szóló rendeletében meghatározott kötelezően gyűjtött adat.

Az ügyfél kérelmének tartalmaznia kell a tűz keletkezési helyét, idejét, valamint azt az indokot, amely miatt a hatósági bizonyítvány kiadását kezdeményezi.

A tűzeseti hatósági bizonyítvány tartalmazza:

  • a tűzjelzés idejét,
  • a tűzeset helyét és idejét,
  • a tűzoltói beavatkozás megtörténtét, valamint
  • a kötelező adatgyűjtéssel megszerzett adatok közül azokat, melyek a tűzeseti hatósági bizonyítvány felhasználása szempontjából szükségesek.

A tűzeseti hatósági bizonyítvány kiadását meg kell tagadni, ha a tűzeset ténye a helyszín megtekintése alapján nem állapítható meg.

Rovat
Témakör