Flórián-napi köszöntő

Május 4-én a naptárak Flórián nevét jegyzik. Egy név a sok száz közül, ám a tűzoltók számára mégis több: jelkép. Flórián az egyszerű római katona élete és mártírhalála jelképezi a tűzoltó hivatást jellemző szellemiséget: segíteni akarás, bátorság, bajtársiasság.

Minden korszakban szükség volt bátor nőkre és férfiakra, akik e nagyszerű személyiségjegyekkel felvértezve harcoltak az elszabadult elemekkel, mentettek életet, vagyont, miközben sokszor maguk is áldozatul estek. A ma tűzoltóira többlet feladat nehezedik: mint békeidőben is állandóan harcoló alakulat segíteni a bajbajutottakon, elhárítani a vészt, Szent Flórián nyomdokában lépkedve ápolni eszmeiségét és mindezt modern korunk harcos örvényén, küzdve a mindennapok személyes problémáival.

Május negyedikén Szent Flórián alakjának adózunk mi tűzoltók. Felvonulással és majálissal ünnepeljük. De ez az ünnep egyben emlékezés is. Azokra a hős bajtársainkra gondolunk, akik már nem lehetnek közöttünk, szolgálatteljesítés közben teljesítették az esküjükben vállaltakat: „ha kell, életem kockáztatásával is teljesítem…”

És gondolunk az előző generációkra, nyugdíjas bajtársainkra is, akiktől átvettük a „staféta botot” de egészségi állapotuk miatt nem ünnepelhetnek velünk közösen.

A tűzoltó közösség szelleme, száguldó piros autó, együtt a bajban, sziréna hangja, a laktanya hangulata, füstszag és égig csapó lángok, rémült, vérző emberek, az adrenalin „szaga”, könny és keserűség, tragédiák és elszoruló szív, a SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÖRÖME. Ezek azok a mozaik darabkák, melyek összeilleszkedve megríkatják a több évtizedes szolgálat után nyugdíjba vonuló tűzoltót, megdobogtatják az „idő előtt” leszerelők szívét egy piros autó láttán és melyek egy kicsit kárpótolják a megélhetéssel küszködő tűzharcosokat.

Kedves Olvasó! Elhivatott civilek, önkéntesek, hivatásosok, gyerekek és felnőttek! Egy pillanatra figyeljünk a múltra – emlékezzünk Szent Flóriánra, gyakoroljuk az általa képviselt értékeket a jövőben (ahogy eddig is) és ünnepeljük együtt a mában.

Ünnepeljünk együtt május 5-én vasárnap Budapesten, a Városligetben. A tűzoltójárművek 8.30-kor indulnak a III. kerület Flórián térről. Az ünnepélyes megnyitó délelőtt 10 órakor kezdődik a Városligetben, a Vajda Hunyad vára melletti füves területen. A tűzoltók szeretettel várnak mindenkit!

A Lánglovagok nevében is kívánok kellemes ünneplést minden kedves olvasónak.

Rovat
Témakör