Kirúgták a kritizáló tűzoltót

Facebookon történő véleménynyilvánítás miatt vált méltatlanná egy tűzoltó a hivatásos szolgálatra.

A Hivatásos Katasztrófavédelmi Szervek Hivatásetikai Szabályzatának megsértése miatt május 7-én felmentéssel megszüntették a szolgálati viszonyát egy Hajdú-Bihar megyei tűzoltónak – tájékoztatta a Lánglovagok.hu tűzoltóportált Antalfi Zsolt, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) társelnöke.

Kemény kritika a Facebookon

Antalfi Zsolt elmondása szerint az ETSZ tavaly decemberben tett közzé a honlapján egy összeállítást „Mennyire vonzó a fiatalok számára a Tűzoltó fizetés?” címmel. Az írást idén februárban Facebookon megosztotta valaki, és ennek kapcsán több személy véleményt nyilvánított.

A főtörzsőrmester ellen azért indult méltatlansági eljárás, mert a közösségi oldalon lévő profiljával a beszélgetés során ezek a bejegyzések születtek:

„Nincs az az Isten, hogy én a leendő mérnöki diplomámat, a segítő hivatásos és önkéntes tevékenységemre fordított időt a katasztrófavédelemre fordítsam. Kizsákmányoló és a hivatásos szakmához nem értő tesitanárok javára.”

„Pár év és ez a sok balfasz magára marad és annyi önzetlen hivatástudattal rendelkező kollégát fog elveszíteni, hogy lehet kapargatni a fejeket. Irányítható, és önálló gondolkodásra képtelen emberek kellenek? Megkapják!!!!!!”

„Parancs értettem! A túrós l…aszt!!!!! Kapásból ki tudnám rúgatni a felső vezetésem! 2 perc alatt……”

Facebookon mondott véleményt egy hivatásos tűzoltó
Facebookon mondott véleményt egy hivatásos tűzoltó

Egy volt tűzoltó a beszélgetés során pedig ezt írta:

„[…], hidd el én is gondolkodtam rajta, hogy „felkeltem” egy ’ketőt’ az ügyészségen kb 2 évig!!!! De inkább leszereltem mert apaként van más ’dolgo’ is mint a bíróságon keressem azt hogy ki tűzoltó, és ki egy balfasz kat védő …..”

A hozzászólás a főtörzsőrmester profiljával lájkolva lett, majd ez lett a profillal utána írva: „Persze! Vélhetően az én jövőképem is az lesz.”

A szakszervezeti vezető állítja: az eljárás során nem tudták a tűzoltóra bizonyítani, hogy valóban ő írta ezen sorokat, nem pedig más, amikor a főtörzsőrmester az akkumulátor töltése miatt őrizetlenül hagyta a telefonját egy biliárdszalonban.

Antalfi Zsolt felhívta a figyelmet, az eljárás során nem derült fény arra, a bejegyzésekről a munkáltató honnan értesült. Nem kizárt az sem, hogy a katasztrófavédelemnél figyelik a tűzoltók Facebook tevékenységét, esetlegesen besúgó hálózatot tartanak fenn.

Ki mi tud?

A Hivatásos Katasztrófavédelmi Szervek Hivatásetikai Szabályzatát a katasztrófavédelmi főigazgató egy intézkedéssel 2017. december 8-án adta ki. Ez tartalmazza, hogy a foglalkoztatott a szervezetre, vezetőire és munkatársaira mások jelentében, illetve nagy nyilvánosság előtt nem tesz olyan kijelentést vagy véleményt, mely negatív színben tüntetné fel őket, valamint ilyen tartalmú információt nem ad át harmadik személynek, nem hoz nyilvánosságra, nem oszt meg és nem tölt fel az internetre.

Az új szabályzat hatályba lépésével a 2004-ben kiadott Etikai kódexet visszavonták. A szakszervezeti vezető megjegyezte: a katasztrófavédelem honlapjain – már ahol – a régi kódex található meg. A most elbocsátott tűzoltó szolgálati helyén a hivatásetikai szabályzat megismertetése csupán annyi volt, hogy a parancsnok felolvasta a szabályzat tartalmát, majd mindenkinek alá kellett írni, hogy megismerte. Elektronikus vagy nyomtatott példányt nem kaptak belőle. Antalfi Zsolt szerint rendszerszintű probléma, hogy a belső szabályzók a vonulós tűzoltókhoz megfelelő módon nem jutnak el.

Rovat
Témakör