Működőképes lett a Magyar Rendvédelmi Kar

Dobson Tibor szerint sikeres évet zárt a szervezet.

Az Országgyűlés által 2011-ben létrehozott Magyar Rendvédelmi Karnál mostanra sikerült megteremteni az összes olyan működési, szervezeti, képviseleti körülményt és szabályozást, amely szükséges a munkához – nyilatkozta Dobson Tibor, a szervezet elnöke a Magyar Távirati Irodának.

Dobson Tibor felidézte: a rendvédelmi kar a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak és közalkalmazottainak önkormányzattal rendelkező testülete, kötelező tagsággal, így egyebek mellett a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tartoznak hozzá. A szervezet közgyűlése 2012 júniusában választotta meg az elnökségi tagokat.

Dobson Tibor elmondása szerint a mintegy 78 ezer embert képviselő rendvédelmi kar három fő célt tűzött ki, ezek közül elsőként a végrehajtás területén dolgozók differenciált béremelését említette. A szervezet másik törekvése, hogy kidolgozzon egy jövedelempótló támogatást, amelyben azok a legalább 25 év szolgálati idővel rendelkező dolgozók részesülhetnének, akik önhibájukon kívül kerülnek nehéz anyagi helyzetbe, például krónikus betegségük miatt. Céljuk továbbá az is, hogy a végrehajtás területén, főként alacsony beosztásban dolgozóknak 2009-ben felajánlott, havonta bruttó ötvenezer forintos többletjövedelmet jelentő úgynevezett „hűségpénzt” – amelyet azok kapnak, akik vállalták, hogy további öt évig a testületnél maradnak – 2014 után is felvehessék az érintettek.

A szervezet vezetője kiemelte: mindezen célok eléréséért a Belügyminisztériummal közösen kidolgoznak egy javaslatot 2014 februárjáig, majd a tárcánál tartanak értekezletet az aktuális kérdésekről. Hozzátette: ha van olyan jogszabályjavaslatuk, amellyel az általuk képviselt szervek munkája hatékonyabbá tehető, azt közvetlenül az érintett minisztérium elé tárják.

Dobson Tibor az önkéntes tűzoltókról

Dobson Tibor a Magyar Rendvédelmi Kar mellett az attól függetlenül működő Magyar Tűzoltó Szövetségnek is elnöke. Az önkéntes tűzoltó egyesületek tevékenységét segítő szervezet vezetőjeként kiemelte, hogy az idén anyagi és fejlesztési szempontból tettek fontos lépéseket, és jelentősen megnőtt a szövetség állami támogatása. Elmondása szerint amellett, hogy a dunai árvíz után soron kívül 100 millió forintot kaptak technikai fejlesztésre, az eddigi évi 100 millió forint helyett a 2014-es költségvetésben a tűzoltó egyesületek 300 millió forintos állami támogatása szerepel.

Rovat
Témakör