Ismeretlenek a katasztrófavédelem szóvivői

Még a hivatásos tűzoltók közül is sokan azt hiszik, Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédelem szóvivőinek ismertségét is kutatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen készült szakdolgozat. „A katasztrófavédelem sajtókommunikációja, lakossági tájékoztatás” címmel készített szakdolgozathoz kapcsolódó online kérdőívet 2013. április-márciusában 1251-en töltötték ki teljes egészében.

Ki ő? (Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)
Ki ő?
(Fotó: OKF)

„Hogy hívják az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét?” kérdésre a helyes megoldást csak a válaszadók 47,4%-a tudta. Petróczi Tímea helyett Dobson Tibort (OKF egykori szóvivője) 27,82%, Bakondi Györgyöt (OKF főigazgatója) 15,03%, Molnár Pétert (a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság egykori szóvivője) 3,28%, Szentes Györgyöt (OKF egykori szóvivője) 3,2%, Garamvölgyi Lászlót (ORFK szóvivője) 1,76%, Győrfi Pált (Országos Mentőszolgálat szóvivője) 1,52% hitte.

Ha csak az aktív hivatásos tűzoltók válaszait nézzük, akkor 84,18% válaszolt helyesen, 8,16% még mindig abban a hitben van, hogy Dobson Tibor a szóvivő. Azoknak, akiknek még rokoni, ismeretségi körükben sincs tűzoltó,  28,94%-a tudta a helyes választ, a legtöbben, 34,49%-uk Dobson Tibort, 25,23%-uk Bakondi Györgyöt jelölte meg.

„Tudja a nevét a lakóhelye szerinti megyei (fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének? Kérjük, ne használjon segítséget!”  kérdésre az összes válaszadó 64,03%-a nemet mondott. Az aktív hivatásos tűzoltóknál ez a szám 24,49%, a tűzoltókkal semmilyen kapcsolatban nem állók 84,34% volt.

Azok, akik igennel válaszoltak, újabb kérdést kaptak, hogy nevezzék is meg a megyei (fővárosi) szóvivő személyét. Itt derült ki, hogy még kevesebben tudják a helyes választ, mivel egyesek Bakondi Györgyöt, Petróczi Tímeát, illetve Dobson Tibort írták, vagy éppen olyan embert, aki soha nem volt szóvivő a szervezetnél.

A kérdésekre adott válaszokból bizonyosságot nyert, hogy a jelenlegi szóvivők ismertsége alacsony, személyükkel a szervezet nem azonosul. Jelentős probléma, hogy még az aktív hivatásos tűzoltók egy része se tudja az országos, vagy éppen a megyei szóvivő nevét.

Rovat
Témakör