Beégette magát Bakondi György

A katasztrófavédelmi főigazgató nagyon okos próbált lenni a szén-monoxiddal kapcsolatban.

Az M1 televíziós csatorna Ma reggel című műsorának volt vendége március 6-án a katasztrófavédelmi főigazgató. Bakondi György tű. altábornagy a szén-monoxid-mérgezések megelőzéséről, így a kémények és gázkészülékek ellenőrzésének, karbantartásának, a rendszeres szellőztetésnek, valamint a szén-monoxid-érzékelők használatának fontosságáról beszélt.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató durva bakija élő adásban

A főigazgató az élőben közvetített beszélgetés során ezt mondta: „És ugye a szén-monoxid azért is veszélyes, mert nincs színe, nincs szaga, nem úgy mintha a gáz szivárogna, mert ott a merkantilnak szagát rögtön lehet érezni, vagy más gázok rögtön látszanak a levegőben, és ez itt nem.”

Bakondi György nyílván nem a Merkantil Bankra, hanem a merkaptánra gondolt, pontosabban az etil-merkaptánra. Ezt a vegyületet világszerte a földgáz szagosítására használják. Az, hogy ez nyelvbotlásnak, felkészületlenségnek, vagy totális szakmaiatlanságnak tudható be, mindenki döntse el maga. Egy biztos, Bakondi György nyugdíjas határőrből lett hirtelen tűzoltó, és erős kétségek merülnek fel arra vonatkozóan, hogy egyáltalán rendelkezik a jogszabály által előírt szakmai végzettséggel.

A közszolgálati televízió sem maradt baki nélkül, a szén-monoxid-mérő helyes leírása duplán nem sikerült: „Sikeres a rossz szénmomoxid-mérők elleni küzdelem”.

Rovat
Témakör