Merre van az előre?

Merre van az előre?

Elgondolkoztató, hogy mit is jelent a menekülési jel lefelé mutató nyila.

Áztatjuk a lábunkat a Balatonban és egyszer csak megkapjuk az ukázt, hogy menjünk kifelé. De ez most mit jelent? A tóban a mélyvíz felé vagy vissza a partra?

Valahogy ezt a problémát lehet érezni a menekülési jeleknél a nyilak irányával is. A képen a budaörsi Auchan vészkijárata látható. A nyíl lefelé, az ajtóra mutat. Ez most akkor azt jelenti, az ajtó a menekülési jel alatt van, vagy azt, hogy forduljunk vissza, esetleg vakond üzemmódban menekülhetünk?

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 13. mellékletének 2. ábrája elég egyértelműen mutatja, hogy a nyílnak az ajtó felett felfelé kell mutatnia, ami logikus is, hiszen a menekülés iránya az előre. Ez azonban egy létesítési követelmény, és a most hatályos OTSZ előtt nem így volt.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet ezt tartalmazta: „Minden menekülésre igénybe vehető kijárati és vészkijárati ajtót az ajtó fölé, vagy ha arra más lehetőség nincs, akkor az ajtó jobb és bal oldalán elhelyezett, az ajtóra mutató biztonsági jellel kell megjelölni.”

Amúgy egy olyan ajtóhoz, melyen keresztül biztonságos térbe jutunk, egyáltalán minek nyíl? Miért nem elég az MSZ EN ISO 7010 vészkijáratot jelölő piktogramja egy „Vészkijárat” vagy „Exit” felirattal kiegészítve? Természetesen nem az ajtószárnyra, mint az Auchanban.

Rovat
Témakör