Jövőre körvonalazódik az OTSZ 5.1

Gyűjtik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat problémáit, és gőzerővel dolgoznak a szakemberek a tűzvédelmi műszaki irányelveken.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a következő esztendőben kezdi meg összegezni az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításával kapcsolatban felmerült igényeket – derült ki a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség által szervezett országos tűzvédelmi konferencián Siófokon.

Érces Ferenc, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzmegelőzési főosztályvezetője (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Érces Ferenc, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzmegelőzési főosztályvezetője (Fotó: Kis-Guczi Péter)

A november 14-15-én tartott rendezvényen elhangzott, hogy a tavaly márciusban hatályba lépett, ötödikként számon tartott OTSZ jövőbeni módosításánál a katasztrófavédelemnél figyelembe veszik az eltérési engedélyekkel felszínre került igényeket, például a homlokzati hőszigetelés, valamint a hő- és füstelvezetés terén. A tervek szerint a BM rendelet kiegészítésével megnyitnák a lehetőséget a robbanásvédelemmel foglalkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI) kidolgozására is.

Bővülő irányelvek

A tűzvédelmi követelmények teljesítését már tizenkét TvMI segíti. Júliusban jelent meg az Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői, valamint a Felülvizsgálat és karbantartás irányelv, melyeket 2017-ben tovább bővítenek. A tervek szerint foglalkoznak majd a füstszakaszolás eszközeivel, a légcsatornákkal, a tűzoltósági kulcsszéffel, a tűzoltósági rádióerősítő központtal és az éghetőséget csökkentő megoldásokkal.

A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy a szoros határidővel készült karbantartási irányelvbe néhány hiba csúszott, ezeket a következő módosításnál korrigálják.

Rovat
Témakör