Tűzoltó vádlott a halálos kimenetelű favágás miatt

A másodállásban fakitermeléssel foglalkozó tűzoltó az alkalmazottjánál munkavédelmi oktatásról és a védőfelszerelésről nem gondoskodott.

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, hamis tanúzás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy hivatásos tűzoltó és három társa ellen – közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

A vádlott tűzoltó hivatása mellett fakitermeléssel is foglalkozott, ehhez kapcsolódóan alkalmazta a 24 éves fiatalembert. A munkavégzést irányító vádlott 2016 júniusában egy dél-somogyi település külterületén fadöntési feladattal bízta meg a sértettet annak ellenére, hogy az ilyen irányú képesítéssel, gyakorlattal nem rendelkezett, továbbá munkavédelmi oktatást nem tartott, és megfelelő védőfelszerelést sem biztosított a részére.

A fiatalember a munkavégzés során szakszerűtlenül és védősisak nélkül döntött ki egy fát, amely rádőlt. Súlyos fejsérülései miatt a helyszínen életét vesztette.

Kibújt volna a felelősség alól

A vádlott ezt követően hamisított egy munkavédelmi naplót annak igazolására, hogy a sértett megfelelő munkavédelmi oktatást kapott, továbbá három alkalmazottját – köztük a sértett édesapját – rávette arra, hogy a munkavédelmi eljárásban valótlan tanúvallomást tegyenek arról, hogy a vádlottat nem terhelte felelősség a baleset bekövetkezésében.

Az ügyészség a tűzoltó vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetésre és a fakitermelői foglalkozástól eltiltására, míg a hamisan tanúzó társainak próbára bocsátására tett indítványt.

Munkavédelmi szabályok

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szerint a munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló munkába álláskor, a munkahely vagy munkakör megváltozásakor, valamint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek változásakor, munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor, új technológia bevezetésekor elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és információkat.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a munkáltatónak rendelkeznie kell kockázatértékeléssel, amelyben köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, különös tekintettel az alkalmazott munkaeszközökre, veszélyes anyagokra és keverékekre, a munkavállalókat érő terhelésekre, valamint a munkahelyek kialakítására.

Az Erdészeti Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 15/1989. (X. 8.) MÉM rendelet a fakitermelésre egyedi munkavédelmi szabályokat is előír, köztük a kötelező egyéni védőfelszerelések alkalmazásáról.

Rovat
Témakör