Így lehet mégis tárolni a menekülési útvonalon

Így lehet mégis tárolni a menekülési útvonalon

A használati szabálytól való eltérés engedélykérelméhez készült egy szempontrendszer.

Az épületek menekülési útvonalain való tárolást rendkívül nagy szigorral szabályozza, jórészt tiltja az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet.

Életszerű azonban, hogy egy lakóépület a folyosón, előtérben mégiscsak elhelyezzenek asztalt, székeket, gondoljunk csak egy recepcióra. De egy eldugott zugban miért ne lehetne néhány kerékpár? A főbejáratnál egy reklámújságtartó sem akkora jelentőségű tűzvédelmi szempontból.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzmegelőzési Főosztálya egy részletes szempontrendszert dolgozott ki, hogy miket kell figyelembe venni, mikor fogadható el és mikor nem a menekülési útvonalon a különféle tárgyak elhelyezése. Ilyen tűz esetén az anyag viselkedése, a kiürítés befolyásolása, a tűzvédelmi eszközök, berendezések hozzáférhetősége, a tűzoltói beavatkozás hátráltatása.

Amennyiben a katasztrófavédelem szempontrendszere alapján az derül ki, hogy a kihelyezés körülményei, jellemzői nem növelik meg a kockázatot, érdemes a 489/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján a tűzvédelmi hatóságtól az Országos Tűzvédelmi Szabályzat által előírt használati szabálytól eltérési engedélyt kérni.

A szempontrendszer innen tölthető le

Rovat
Témakör