Önként felfüggeszti a tűzvédelmi szakvizsgákat a Magyar Tűzvédelem

Önként felfüggeszti a tűzvédelmi szakvizsgákat a Magyar Tűzvédelem

Az oktatásszervező a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt döntött így.

Az eddig meghirdetett időpontokat lemondja és határozatlan időre felfüggeszti az oktatásszervezői tevékenységét a Magyar Tűzvédelem.

A felelős döntését a szervezet vezetése azért hozta meg, mert nem kívánnak senkit kitenni annak a veszélynek, hogy – akár önként, akár a munkaadó utasítására – egy csoportos oktatáson koronavírussal fertőződjenek meg. Az előre kifizetett díjakat visszautalják vagy későbbi tanfolyamra beszámítják.

Csak érvényes szakvizsgával végezhető munka

A 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet alapján 16 olyan foglalkozási ág, munkakör van, amelynek végzése tűzvédelmi szakvizsgához kötött. Ilyen például a hegesztés, az építőipari tevékenységet nyílt lánggal járó munkavégzés, valamint több tűzvédelmi eszköz, berendezés felülvizsgálata, karbantartása.

A bizonyítvány érvényessége öt év. Lejárt bizonyítvánnyal a meghatározott tevékenységek nem végezhetők, aki mégis megteszi, azt a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján kötelezően 50-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtja a tűzvédelmi hatóság.

A Lánglovagok Egyesület a belügyminiszternek javasolta, hogy 2020. március 1-jén vagy azt követően lejárt tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítványok érvényességét hosszabbítsák meg, egyúttal a tűzvédelmi szakvizsgák oktatásszervezői tevékenységét függesszék fel. Ilyen intézkedés azonban a mai napig nem született.

Azoknak, akik a veszélyhelyzet elmúltával vizsgázni szeretnének, a Lánglovagok szakvizsga-értesítőjére való feliratkozást javasoljuk.

Rovat
Témakör