Korrupció a fővárosi katasztrófavédelemnél

Egymillió forintért járultak volna hozzá egy újbudai társasház használatbavételi engedélyéhez.

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa két egykori hivatásos tűzoltóra. Egyikük F. András, aki bűncselekmény elkövetésekor a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének századosaként dolgozott, bűnsegédje Sz. Ferenc, ő alezredesi rendfokozattal 2011-ben a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Dél-Budai Tűzmegelőzési Régió Hatósági Osztály helyettes vezetőjeként ment nyugdíjba.

Egymillió a szakhatósági hozzájárulásért

Az első fokon hozott ítélet megállapította: 2012. május 16-án H. Kft. – egy társasházak építésével foglalkozó cég – képviselője telefonon megkereste Sz. Ferencet, hogy érdeklődjön egy újbudai társasház használatbavételi engedélyének megszerzéséhez szükséges tűzoltósági szakhatósági hozzájárulás feltételeiről. Sz. Ferenc egymillió forintot kért annak érdekében, hogy a szakhatósági hozzájárulást megszerezze. Az összegből elmondása szerint juttatott volna F. Andrásnak is. A szakhatósági hozzájárulás megszerzésének feltételeként jelölte meg az összeg kifizetését, egyébként azt nem kapták volna meg. A vádlottak az ügyben többször egyeztettek, F. András biztosította Sz. Ferencet arról, hogy szükség esetén az engedély kiadását soron kívül elintézi.

2012. augusztus 30-án történt a pénz átadása, azzal, hogy az engedélyt F. András másnapra elkészíti. Sz. Ferencet az ügyészek elfogták a pénz átvételekor. A bíróság a vádlottak bűnösségét, a vesztegetés megvalósulását a tanúvallomások, az elfogásról készült jelentés, a titkos információgyűjtés hanganyaga alapján látta bizonyítottnak.

Elszaporodtak a korrupciós bűncselekmények

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a Lánglovagok.hu tűzoltóportált arról tájékoztatta, hogy a bíróság a vádlottakat személyenként 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a végrehajtandó szabadságvesztést azért látta szükségesnek és indokoltnak, mert a korrupciós bűncselekmények elszaporodtak. A cselekmény társadalomra veszélyessége miatt a felfüggesztett szabadságvesztés nem lett volna kellő visszatartó erejű.

A június 4-én hozott ítélet nem jogerős.

Rovat
Témakör