Vízzel oltó tűzoltó készülék savas üveggel

Kategória: hordozható tűzoltó készülék
Gyártás idő: feltehetőleg 1923.
Oltóanyag: szódabikarbónával kevert víz

A XX. század elején egyes tűzoltókészülék-típusoknál ólomdugóval, esetenként ólomgolyóval lezárt, savat tartalmazó üveget helyeztek el a készülék belsejébe. Ezeket billenő vagy fordítós rendszerű tűzoltó készülékeknek hívták. Töltéskor a készülék típusának megfelelő mennyiségű vízhez szódabikarbónát kevertek és a tartályba öntötték. Majd egy erre a célra kialakított tartóba helyezett üvegbe pedig kénsavat töltöttek, és ólomdugót (golyót) tettek az üveg nyílásába. A töltés befejezésekor a tartályt lezárták.

Használatkor csak egyszerűen meg kellett fordítani a készüléket. Az ólomdugó (golyó) kiesett az üvegből, és a két anyag vegyi reakciója során felszabaduló gáz működtette a készüléket.

A képen egy ilyen billenő (fordítós) rendszerű, valószínűleg amerikai gyártmányú, vízzel oltó látható a hozzá tartozó üveggel és ólomdugóval. A tartály belsejében nincs felszállító cső, így azt a teljes működési időtartam alatt megfordítva kellett tartani.

A korabeli leírások az ilyen rendszerű tűzoltókészülék-típusok egyik hátrányaként említik, hogy a készülék rázkódása vagy eldőlése esetén azok könnyedén működésbe léptek. Sajnos a tartályon nem található utalás a gyártóra, és a gyártás éve (feltehetőleg 1923) is nehezen olvasható.

Vízzel oltó tűzoltó készülék savas üveggel (Fotó: Kovács Sándor)
Vízzel oltó tűzoltó készülék savas üveggel (Fotó: Kovács Sándor)
Vízzel oltó tűzoltó készülék savas üveggel (Fotó: Kovács Sándor)

Fotó: Kovács Sándor

Rovat
Témakör