Emelkedett a lakástüzekben elhunytak száma

Emelkedett a lakástüzekben elhunytak száma

Az elmúlt évben az előző esztendőhöz képest több lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, a szén-monoxid-mérgezések tekintetében azonban javulás tapasztalható.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesítése szerint a 2022. évben 7414 lakástűz keletkezett, 228-cal több, mint 2021-ben, ami 3 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán 102 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A lakástüzekben 92 ember vesztette életét, hat emberrel több, mint az előző esztendőben. Átlagosan négynaponta szedett áldozatot a tűz. Ezeknél az eseteknél 635 ember sérült meg, 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt.

A lakástüzek eloltásához 14 636 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 4974 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás 13 órán át tartott: áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 327 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Szándékos gyújtogatás miatt 158 lakás gyulladt ki, 13 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Panelház valamelyik lakásában 512 esetben keletkezett tűz, ez 3 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A kéményből 967 alkalommal indult ki a tűz, ami 2 százalékos csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. Gázpalackok 352 kigyulladt épületben voltak, ezek nehezítették az oltást.

A 7414 tűzzel érintett lakás közül csak 19 helyszínen volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni; már ha egyáltalán van otthon valaki, aki hallja a hangjelzőt.

Szén-monoxid

Szén-monoxid miatt 2022-ben 1234-szer hívták a tűzoltókat, ez 197-tel több, mint egy évvel korábban. Az OKF szerint a 19 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. A mérgezések száma 21 százalékkal csökkent, összesen 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során 19 ember vesztette életét szén-monoxid-mérgezés miatt, kettővel kevesebben a 2021-es évhez képest.

Arra vonatkozóan az OKF nem közölt statisztikát, hány olyan lakás volt érintett, ahol kéményseprő nem járt, holott kellett volna. Az egylakásos épületekbe ugyanis 2018-tól már nem mennek ütemterv szerint, hanem a tulajdonosoknak, használóknak kell kezdeményezniük a munkát.

Rovat
Témakör