Alakítanak a tűzoltók biztosításán

Az önkéntes tűzoltóknál a riasztástól az állomáshelyre való visszatérésig tervezi a Belügyminisztérium a biztosítási védelmet.

Nyílt közbeszerzési eljárás indult a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervek és az Országgyűlési Őrség állományának tagjai részére csoportos élet- és balesetbiztosításra. A tárca két évre nettó 280 milliót szánna 69 659 fő – köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók – biztosítására.

A jelenleg hatályos biztosítást szintén két évre kötötték, és március végén jár le. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel kötött szerződés problémájáról a Lánglovagok.hu egy pomázi önkéntes tűzoltó sérülésénél részletesen írt. Kiderült ugyanis, hogy a rossz megfogalmazás, illetve a sajátos értelmezés miatt az önkormányzati tűzoltóságoknál az önkéntes tűzoltókra csak a tényleges beavatkozás idejére értették a védelmet, de az sem volt világos, mettől meddig tart a tényleges beavatkozás.

A tűzoltóportál érdeklődésére a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya közölte: a tervek szerint az új biztosításnál az önkéntes tűzoltók esetében bővül a „beavatkozás ideje” fogalom, a korábbihoz képest kiterjed a megkapott jelzés fogadása és a káreset felszámolása után az állomáshelyre történő visszaérkezés közötti időtartamra.

Sikeres közbeszerzés esetén április 1-jétől hatályos az új biztosítás.

Rovat
Témakör