Megbízhatósági vizsgálatok a katasztrófavédelemnél

Eddig egy tűzoltó sem bukott meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat által végzett vizsgálaton.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) eszközeivel élni és nem visszaélni kell, az NVSZ ne legyen eszköze az egyes munkáltatóknak az általuk nemkívánatos kollégák eltávolítására – vélekedtek egyhangúan a közszolgálati és rendvédelmi szervezetek állományát képviselő szakszervezetek az NVSZ munkatársaival a szervezetnél január 14-én tett látogatás során.

Nemzeti Védelmi Szolgálat karjelvénye (Forrás: karjelvenyek.hu)

A katasztrófavédelem szervezetében eddig körülbelül 100 embernél indítottak megbízhatósági vizsgálatot, amely során a szolgálat ellátásának szabályszerűségét, jogszerűségét, a feladatellátás során tanúsított magatartást, az intézkedési és munkaköri kötelezettség teljesülését nézik. A megbízhatósági vizsgálattal a közélet tisztasága szempontjából kifogásolható magatartásformák feltárására törekednek, a korrupciót, a hivatali visszaéléseket kívánják drasztikusan csökkenteni. A katasztrófavédelemnél indult vizsgálatokból eddig körülbelül 15 zárult le. Minden esetben rendben találták az érintett személy tevékenységét.

A találkozón egyebek között elhangzott, az alacsony létszám miatt főleg a kiemeltebb ügyekben, a közvetlen vezetői, munkáltatói megkeresések során tudnak egyelőre eljárni. Felhívták a figyelmet arra, ha a szolgálati jogviszonyt olyan esetben szüntetik meg, melynél az NVSZ is eljárt, az érintett munkaügyi bírósághoz fordulhat.

Bár Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának jogutódjaként 2011-ben létrejött szervezet kapcsán a tűzoltóknak igen nagy volt az aggodalma, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete eddig nem tapasztalt visszás problémát az NVSZ működése során.

A szervezetet bemutatója innen tölthető le.

Rovat
Témakör