Hat év alatt ketten buktak meg a megbízhatósági vizsgálaton

Hat év alatt ketten buktak meg a megbízhatósági vizsgálaton

A katasztrófavédelem állományában a Nemzeti Védelmi Szolgálat 6 év alatt 205 főnél végzett megbízhatósági vizsgálatot.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) 2022-ben összesen 278 megbízhatósági vizsgálatot végzett, melyek eredménye alapján 13 esetben indult eljárás – közölte a szervezet. A Lánglovagok.hu azon sajtómegkeresésére azonban nem voltak hajlandók válaszolni, hogy ezek a számok a katasztrófavédelem állományában hogyan alakultak.

A Lánglovagok Egyesület közérdekűadat-igényléssel megtudta, hogy 2017-2019-ig 39-39, 2020-ban 38, 2021-ben 23, 2022-ben 27 főnél indult megbízhatósági vizsgálat. Ebből 2017-ben és 2022-ben 1-1 esetben zárult feljelentéssel. Az NVSZ arra vonatkozóan nem kívánt adatot szolgáltatni, hogy mely igazgatóságokon végezték a vizsgálatokat.

Vesztegetni próbálnak

Az NVSZ ismertetése szerint a megbízhatósági vizsgálat a korrupció elleni harc egyik hatékony eszköze. Célja azoknak a kiszűrése, akik hivatali helyzetükkel, szolgálati kötelezettségeikkel visszaélve, azt felhasználva követnek el bűncselekményeket. A vizsgálat során a valóságban is előforduló élethelyzetek mesterséges kialakításával azt ellenőrizik, hogy az érintett eleget tesz-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségének, a jogszerű, befolyásmentes feladatellátás követelményének.

A megbízhatósági vizsgálat során az NVSZ munkatársa egyértelmű felajánlást tesz, hogy hajlandó vesztegetési pénzt fizetni, ha a vizsgált személy teljesít egy olyan kérést, amivel hivatali, munkaköri kötelességét megszegné. Az ellenőrzött személy döntési szabadsága nem sérülhet; sem lelki, sem fizikai ráhatással nem lehet arra kényszeríteni az illetőt, hogy a felajánlott összeget (vagy más jogtalan előnyt) elfogadja, illetve a kötelességét megszegje.

Rovat
Témakör