Biztonságban a halottak napján

Biztonságban a halottak napján

Mindenszentek és halottak napján sokan gyújtanak gyertyákat és mécseseket, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is.

A gyertyák helytelen használata a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat. A statisztikák azt mutatják, hogy mindenszentek és halottak napjához kapcsolódóan megemelkedik a lakástüzek száma, sokan ugyanis nem kellő körültekintéssel használják a gyertyákat és a mécseseket.

Az ilyen tűzesetek kiváltó oka legtöbbször az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a keletkező lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.

A temetőkben is legalább ennyire körültekintőnek kell lenni, mert ilyenkor nagyobb mennyiségben keletkezik hulladék, amelyet akár egy el nem oltott gyufa is lángba boríthat. Száraz idő esetén egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen, a szél a lángok továbbterjedését még meg is gyorsítja.

Lakástüzek, illetve az azokból következő tragédiák elkerülhetőek a gyertyák, mécsesek helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagból készült alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le. E szabályok szem előtt tartásával megakadályozhatjuk a tűz keletkezését.

Rovat
Témakör