Sajtópert vesztett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Nem kell törölni a Lánglovagokról a katasztrófavédelem kommunikációjáról írt szakdolgozatot, és bocsánatkérésnek sincs helye.

Kiverte a biztosítékot az Ismeretlenek a katasztrófavédelem szóvivői című cikk Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatónál, ezért sajtó-helyreigazítási kérelemmel fordult a Lánglovagok.hu főszerkesztőjéhez, majd a Fővárosi Törvényszéken sajtó-helyreigazítási pert indított a portál ellen.

A főigazgató azt szerette volna elérni, hogy a Lánglovagokon szűnjön meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a katasztrófavédelem sajtókommunikációjáról írt szakdolgozat elérhetősége, amely alapját képezte a sérelmezett írásnak. Emellett egy zavaros okfejtésű bocsánatkérő írás közzétételére kívánta kötelezni a főszerkesztőt.

A Fővárosi Törvényszék nem látta megalapozottnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) keresetét. A bíróság elfogadta az alperes azon érvelését, miszerint az OKF kérelmének tartalma alkalmatlan volt sajtó-helyreigazításra, ráadásul a cikk egy tudományos munka eredményének ismertetése, mely esetében nincs is helye egy ilyen kérésnek.

Közpénzből

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 45 ezer forint ügyvédi költséget köteles fizetni az alperesnek. Ezt közpénzből fedezi, ahogy az is az adófizetők zsebére ment, hogy a per kezdetéhez a bíróságnak több példányban kinyomtatták a 76 oldalas szakdolgozatot. Arról nem is beszélve, hogy az OKF munkatársainak ezzel kellett foglalkozniuk, ahelyett, hogy azon feladatokra koncentráltak volna, melyeket  jogszabályok írnak elő a szervezetnek. Mindez pedig feleslegesen terhelte tovább a bíróságot.

Fellebbezés hiányában a szeptember 27-én hozott ítélet november 12-én jogerőre emelkedett.

Rovat
Témakör