Tízéves a Lánglovagok.hu tűzoltóportál

Hosszú idő telt el azóta, hogy az Index.hu Tűzoltók fórumán és a Trefort.net chaten néhányan arra a felismerésre jutottunk, hogy Magyarországon a tűzoltóknak nincs honlapja, olyan, mint Amerikában például a Firehouse.com, és ez ügyben mindenképp lépni kellene. Öten – köztünk tűzoltó, médiamunkás, tűzoltóság iránt érdeklődő – összefogtunk, de úgy, hogy mondhatni az igazi nevét se tudtuk egymásnak. A Trefort.net munkatársainak segítségével létrehoztuk a portált, ami akkor még a langlovagok.trefort.net címen volt elérhető. Kurt Russel, William Baldwin, Robert De Niro, Donald Sutherland főszereplésével játszott Backdraft, magyar fordításában Lánglovagok című film adta a nevünket.

Mindenki a saját szaktudásához mérten végezte a feladatát. Dallos Tamás és Varga Miklós fővárosi tűzoltók szakmai cikkeket írtak, káreseteknél fényképeztek, Létai János a grafikai és programozási munkákat végezte, magam pedig az Index.hu kezdő újságírójaként próbáltam tartalmilag összefogni az oldalt. Ugyancsak alapítótag Kuncz Margit a Magyar Rádió munkatársaként rendkívül sokat tett a Lánglovagokért. Ő sajnos már nem ünnepelhet velünk, 2006-ban 41 évesen hagyta itt a földi létet.

Még 2001-ben szintén ismeretlenül jelentkezett Virág Zoltán a Deninettől, aki felajánlotta részünkre a langlovagok.hu domain használatát, és egyben megteremtette a lehetőségét annak, hogy a szerkesztőknek @langlovagok.hu e-mail címe legyen. Néhány évvel később ugyancsak óriási segítséget nyújtott Csontos Róbert, akinek a grafikai tervei máig az alapját adják a portál külsejének.

Ahogy teltek az évek, a tűzoltók egyre inkább felfigyeltek az oldalra, és egyre több helyről kaptunk a híreket, képeket. Úgy véljük a Lánglovagok.hu által értelmet nyert a tűzoltóságok kommunikációjának fejlődése, hiszen nem kellett több ember halálával végződő tragédia ahhoz, hogy a tűzoltók nyilvánosságot kapjanak. Az egyre több híranyag megjelenése a portál látogatottságának dinamikus növekedéséhez is vezetett, de szükségét keltette új munkatárs bevonására is. Hírszerkesztő kerestetik felhívásunkra 2004-ben Bisztricz Anett jelentkezett, ő akkor a székesfehérvári televízió szerkesztő-riportereként dolgozott, és egy igazi tűzoltóőrült volt, de ez a jelző még mindig igaz rá. Mára vezető hírszerkesztőként a Lánglovagok meghatározó alakja lett.

Időközben rájöttünk, technikailag mindenképpen fejlődnünk kell, úgynevezett szerkesztőségi rendszerre van szükségünk, mert akkoriban a portál jelentős részének oldalait manuálisan szerkesztettük. A felhívásunkra Vas megyéből Török Tibor jelentkezett, vele hosszas egyeztetés után sikerült egy olyan konstrukciót kitalálni, melynek révén hozzájutunk egy, az igényeinkhez szabott szerkesztőségi rendszerhez (CMS-hez), ugyanakkor a portál tovább élhetett mint önkéntes, független szerveződés. Így 2007-ben a Webmark, azon belül is Joós Attila és Ohr Krisztián szaktudása révén megújult a Lánglovagok, professzionális informatikai hátteret, szerkezetet kapott, és ezzel egyúttal Magyarországon egy egyedülálló képes tűz- és baleseti adatbázis jött létre.

Az elmúlt 10 évben a Lánglovagok folyamatosan fejlődött, több jelentős pont is volt az életünkben. 2002-ben elindítottuk a fórumot, amely az évek során a portál köré közösséget teremtett, Lánglovagok-találkozók sorát hozta magával. 2004-ben online petícióval fordultunk a belügyminiszterhez, aki ennek hatására visszaállította egy tűzoltó szolgálati viszonyát. A petíciót 72 óra alatt mintegy 1500-an támogatták. Szintén 2004-ben, alulról jövő kezdeményezésként megalapítottuk az Év Tűzoltója díjat, amelyet azóta is évente pályázat útját lehet elnyerni, s mára már rangos szakmai elismeréssé nőtte ki magát. 2006-ban tűz- és balesetmegelőzési célból, valamint a tűzoltóságok kommunikációjának javítása érdekében megalapítottuk a Lánglovagok Egyesületet. A közhasznú szervezet révén 2009-ben Szent Flórián-szobrok, 2011-ben a közterületen megtalálható kocsifecskendők képes gyűjteménye vált elérhetővé a portálon.

Egyes hiedelmekkel ellentétben nincs hatalmas szerkesztőség, amely egész nap kutat, telefonálgat a hírek után, hobbiként tekintettünk a Lánglovagokra, többen az egész szabadidőnket rááldozzuk. A kezdetektől fogva a Lánglovagok az összefogásról szól. Tűzoltók, mentők, rendőrök, társszervek egyaránt óriási segítséget nyújtanak, nélkülük nem létezhet a lap. Külön kiemelném azon hivatásos és nem hivatásos fotóriportereket, akik szintén fontosnak érzik a honlap társadalmi szerepvállalását, és rendszeresen küldenek fotókat, információkat. Jómagam azt vallom, ez nem a munkám, hanem az életem.

A fenntartáshoz és a szerkesztőségi rendszer fejlesztéséhez szükséges anyagi hátteret a reklámokból próbáljuk fedezni. Ezúton is köszönjük azon hirdető, főként tűz- és munkavédelemmel, valamint kárrendezéssel foglalkozó cégek segítségét, akik nélkül kijelenthetjük, hogy nem létezne a Lánglovagok. Nem utolsó sorban pedig köszönetet mondunk az olvasóinknak, akik révén kiteljesedik az alapvető célunk, miszerint minél többen legyenek tisztában a tűzoltók munkájával, és gondolkodjanak el az itt látott, olvasott tűzesetekről, balesetekről, fogadják meg azokat a tűz- és balesetmegelőzési tanácsokat, melyekkel szolgálunk, hogy sokkal biztonságosabb életünk legyen.

Rovat
Témakör