Tűzvédelmi és helyszíni bírságok 2017-ben a katasztrófavédelemnél

Mintegy 142,5 millió forint tűzvédelmi és helyszíni bírságot szabott ki az elmúlt évben a katasztrófavédelem.

A tűzvédelmi hatóság a 2017. évben 2905 esetben 126 millió 806 ezer forint tűzvédelmi bírságot rótt ki – tudta meg a Lánglovagok.hu közérdekűadat-igényléssel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. A legtöbb bevételt, 32 millió 965 ezer forintot a fővárosi, a legkevesebbet, 2 millió 338 ezer forintot a Borsod-Abaúj Zemplén megyei katasztrófavédelem hozta az államnak.

A jogszabály vagy hatóság által előírt beépített tűzjelző vagy tűzoltó berendezés készenlétben tartásának, karbantartásának, felülvizsgálatának hiánya, működésének akadályozása miatt 101 eljárásban 23 millió 370 ezer forintot szabtak ki, ebből 5 millió 950 ezret Hajdú-Bihar megyében.

A tűzvédelmi bírság 232 esetben 18 millió 37 ezer 500 forintot tett ki annál a tételnél, ami a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendeletben így szól: jogszabály vagy hatóság által előírt, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló miniszteri rendeletben meghatározott érintett műszaki megoldás készenlétben tartásának, karbantartásának, ellenőrzésének, felülvizsgálatának, nyomáspróbájának, a feltárt hibák igazolt javításának hiánya, amennyiben az nem tartozik más tűzvédelmi bírságtétel alá.

A társasházak mindennapi használatát leginkább érintő tétel – az épületek menekülési útvonalain és azokkal egy légteret alkotó helyiségrészben szabálytalan tárolás, a rendeltetéssel nem összefüggő elektromos berendezés felügyelet nélküli üzemeltetése, továbbá a menekülési útvonalnak a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség mértékén túli leszűkítése – alapján 175 esetben 8,1 millió forint tűzvédelmi bírságot voltak kénytelenek az érintettek befizetni.

Erre még a helyszíni bírság is rájön

A tűzvédelmi bírság helyszíni bírságként is kiszabható. Ez tavaly 336 esetben 15,6 millió forint értékben történt meg. Ezeknél azonban nem lehet tudni, hogy pontosan milyen szabálytalanság miatt kényszerültek egyesek fizetésre.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet arra is lehetőséget ad, hogy azt a munkavállalót, aki a munkakörével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat, vagy a tűzjelzésre vagy tűzoltásra szolgáló eszközök, felszerelések használatát nem ismeri, a szükséges ismeretek megszerzéséig az ott folytatott tevékenységtől a tűzvédelmi hatóság eltiltsa. Ilyen az országban összesen hat történt.

Kevés és sikertelen ellenszegülés

A kiszabott tűzvédelmi bírság a bíróságon mindössze két esetben szálltak szembe a katasztrófavédelemmel. Egy Hajdú-Bihar megyei esetnél 100 ezer forint, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság büntetésénél 1,5 millió forint volt a tét. A bíróság mindkét esetben a keresetet elutasította.

Bírságok kimutatásának letöltése

Rovat
Témakör