Iktatásnál vették észre a megvesztegetési pénzt

Iktatásnál vették észre a megvesztegetési pénzt

Hiába próbálkozott az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségén egy idős nő 100 ezer forinttal.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 70 éves nő ellen, aki egy szakhatósági eljárásban borítékba rejtett pénzzel akart számára kedvező döntést elintézni a katasztrófavédelemnél.  

A vádirat szerint a vádlott az építésügyi hatóságnál ügyfél volt egy fennmaradási és használatbavételi engedélyezési eljárásban. Mivel a hatósági előírásoknak az ügyfél határidőben nem tett eleget, ezért a szakhatóság a szükséges hozzájárulást nem adta meg.

Az idős nő 2017. augusztus 28-án személyesen adott át egy kérelmet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltségén a III. kerület, Vihar utcában. A vádlott arra kérte a kérelmet átvevő osztályvezető tűzoltó őrnagyot, hogy vizsgálja meg, a tűzvédelmi szakhatóságnak – jogszabályváltozásra figyelemmel – továbbra is van-e hatásköre az eljárásra, mert ha nem, akkor az építésügyi hatóság megadná az engedélyt. Az írásbeli kérelem a hozzájárulás megadására vagy az eljárás hatáskör hiányában való megszüntetésére irányult.

A nő a kérelmet egy műanyag iratgyűjtőben adta át, amelyben elhelyezett egy borítékot is 100 ezer forinttal. A tűzoltó őrnagy a kérelmet és borítékban lévő készpénzt tartalmazó műanyag iratgyűjtőt – tartalmának vizsgálata nélkül, vagyis a pénzről nem tudva – az érkeztetésre váró beadványok közé helyezte. A borítékban lévő készpénzt a vádlott beadványának iktatása során észlelték. Ezt követően a kirendeltség-vezető feljelentést tett.

A Fővárosi Főügyészség a nővel szemben hivatali vesztegetés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, amely bűncselekményt a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

Rovat
Témakör