Láthatatlan kézi jelzésadó a földalattiban

Láthatatlan kézi jelzésadó a földalattiban

A műemlékvédelem még mindig nagyobb prioritást élvez, mint a tűzvédelem.

Korszerűsítették a beépített tűzjelző berendezést Budapesten, a földalatti villamos / Millenniumi Földalatti Vasút / 1-es metró vonalán. A BKV Zrt. a Lánglovagok.hu érdeklődésére közölte: a felújítás az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) előírásainak betartásával, a meglévő adottságok, műszaki lehetőségek, valamint a műemlékvédelmi szempontok figyelembevétele mellett történt.

A hatóság által engedélyezett tervek alapján a vonalon 350 darab érzékelő, közel 40 darab kézi jelzésadó, valamint közel 100-100 darab fényjelző és hangjelző lett elhelyezve. A használatbavételi engedélyezési eljárás folyamatban van – tájékoztatott a közlekedési társaság.

Úgy tűnik, a műemlékvédelem ismét lenyomta a tűzvédelmet. Az OTSZ szerint ugyanis bármely tartózkodási helyről nem látható tűzjelző kézi jelzésadót tűzvédelmi jellel kell megjelölni.

Az Opera megállóban a kézi jelzésadó mellett egy BKK jegyautomata található, ami jelentősen korlátozza a jelzésadóra való rálátást. Ez indokolttá teszi a tűzvédelmi jel elhelyezését, a lehető legmagasabbra. A legjobb lenne azonban az automata áthelyezése. Persze ez még nem oldaná meg a nyitott ajtó okozta takarás problémáját, ami más állomásokon is fennáll.

Rovat
Témakör