2012, a megalázás éve

Elvették a tűzoltók nevét, hagyományát, a tűzoltóságot pedig katasztrófavédelem néven pénzbehajtó erőszakszervezetté silányították.

A kommunizmust idéző, háromszoros hajrázással kezdődött az éve 2012-ben a tűzoltóknak. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosításával együtt megkezdődött a tűzoltó és a tűzoltóság szó kiirtása a köztudatból, ilyen néven nincs többé tűzoltózenekar, tűzoltómúzeum, a „Készen a vészben” katasztrófavédelmi jelmondatot pedig az aktuális politikai elvárásoknak megfelelően „Magyarország szolgálatában a biztonságért”-ra cserélték.

Az ország mentő tűzvédelmének fenekestül való felforgatása átszervezés címén elbocsátásokkal és olykor eszement költségtakarékossági intézkedésekkel párosult. A közalkalmazottak helyett megjelentek a közmunkások, ami miatt az ombudsman is elmarasztalólag nyilatkozott. Tanúi lehettünk a tűzoltók történelmének legszégyenteljesebb intézkedésének, elbocsátották Rózsa Csabát, akinek 1994-es mozitűznél szó szerint tört derékba a karrierje, egyben az élete.

A 2011-es tüntetéssorozat sem maradhatott megtorlás nélkül, Árok Kornélt ellehetetlenítették, így kénytelen volt elhagyni a testületet. A bohócforradalmár ezt követően politikai pályára lépett. Hócza György ny. tű. főtörzsőrmester, egykori szakszervezeti vezető a bíróságon kötött ki, mert egyenruhában tüntetett.

Nem sokáig kellett várni a tragédiára sem. Márciusban rossz címre vonultak a pomázi tűzoltók, így már esélyük sem volt megmenteni a kigyulladt házban rekedt idős ember életét. Pedig Leidinger István pomázi tűzoltóparancsnok előre figyelmeztetett. Az esetet követő nyilatkozatháború a bíróságon folytatódik, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) jó hírnév megsértése miatt egymillió forintra perel. Pedig még a katasztrófavédelmi főigazgató által életre hívott Tűzvédelmi Tanácsadó Testület is súlyos megállapításokkal élt az átszervezésekkel kapcsolatban.

A szakszervezetek ellehetetlenítésében, semmibe vételében élen járt a katasztrófavédelem vezetése. A Hivatásos Tűzoltóságok Független Szakszervezeténél elszakadt a cérna, és kilátásba helyezték a főigazgató elleni etikai eljárás megindítását a Magyar Rendvédelmi Karnál, amelynek megalakulása sem volt botránytól mentes.

A megmaradt állomány hivatástudatának kiölésén szintén bőszen dolgoztak. Három tűzoltó megyei igazgató engedélyével, az OKF tudomásával Ausztriába indult egy tűzoltóversenyre, de a határ átlépése után Bakondi György utasítására visszafordították őket. A sajtó nyomására egy teljesen szakmaiatlan, mondhatni nevetséges indoklással rukkoltak elő.

A főigazgató a hivatásos tűzoltók önkéntes tevékenységét sem nézte jó szemmel, az Alaptörvényt és több más jogszabályt felülírva megtiltotta, hogy a tűzoltó egyesületekben és szövetségekben vezető tisztséget vállaljanak. Emiatt a Lánglovagok Egyesület az ombudsmanhoz fordult. A Lánglovagok fórumában adott online interjúban az országos tűzoltósági főfelügyelő az egyértelműen generális tiltást tartalmazó utasítást máshogy értelmezte, e mögött egyes hírek szerint az áll, Bakondi György rájött, mégiscsak aktív hivatásos tűzoltót kellene ültetni a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöki székébe, de az utasítás visszavonásával elismerné, hogy hibázott.

Tűzoltó gépfegyverrel a kezében (Forrás: www.katasztrofavedelem.hu)

A kormány és a katasztrófavédelem kiemelt figyelemmel dolgozott azon, hogy a tűzoltók közutálatnak örvendjenek. A kiképzésnél gépfegyvert adnak a kezükbe, a gyakorlóöltözetük megegyezik a rendőrökével, a fővárosban pedig tilosban parkoló autókat kell elszállítaniuk. A társasházak hatósági ellenőrzéseinek célja a tűzmegelőzés helyett a pénzbehajtás lett, az OKF kommunikációs baklövése miatt pedig rémülten szaladt össze mindenki, hogy még a folyosóra kihelyezett virág miatt is büntetnek. A kommunikáció tekintetében amúgy olyan szintű dilettantizmus tapasztalható, hogy egyes szóvivők a sajtónak átadott képeken még a tűzoltóautók rendszámát is kikockázzák, mi több, a márkajelzést is.

Közröhej tárgyává tette magát a katasztrófavédelem a meghibásodott orosz Fobosz-Grunt űrszonda kapcsán is. Minden erővel azon voltak, hogy országos pánikhelyzetet generáljanak, ráadásul a főigazgatóság és a megyei igazgatóságok honlapjain folyamatosan műholdról írtak. Ezek után már nem is csodálkozhatunk azon, hogy az egyik megyei szóvivő nem létező földrengésről tájékoztatott, és miután a MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma cáfolta az információt, arra sem vették a fáradságot, hogy újabb közleményben tudassák – akár csak a honlapjukon -, nem volt veszélyhelyzet.

Az idei évet összegezve mit is mondhatnánk, rendkívül szép jövőkép tárul elénk: rendőrruhába bújtatott gépfegyveres tűzoltók tilosban parkoló autókat szállítanak el. Csak éljük túl ezt a rendszert!

Rovat
Témakör