Gyanúsított lett a Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató

Branyiczky Márk tű. ezredes ellen szolgálati visszaélés miatt nyomoznak.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya április 15-én szolgálati visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját – tájékoztatott Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Branyiczky Márk tű. ezredes (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Branyiczky Márk tű. ezredes

A nyomozás érdekeire figyelemmel a szóvivő az ügyben további részleteket nem árult el, a tűzoltóportál azonban úgy tudja, Branyiczky Márk tű. ezredesnél felmerült, hogy a szolgálatban lévő alárendeltjeit az igazgatóság költségén magáncélra vette igénybe.

Branyiczky Márk 1995-ben beosztott tűzoltóként kezdte hivatásos pályafutását Dabason. Itt  egészen a parancsnoki beosztásig jutott. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítását követően a Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, majd rövid úton a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese lett. Az igazgatói széket 2013. június 7-től foglalja.

Aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon, illetve jogtalan előnyt szerezzen, szolgálati hatalmával vagy helyzetével visszaél, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményből jelentős hátrány származik – áll a Büntető Törvénykönyvben.

A Lánglovagok.hu érdeklődésére Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője közölte: a nyomozás lezárásig az ügyben nem nyilatkoznak.

Rovat
Témakör