Szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékek nyomáspróbája

Szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékek nyomáspróbája

A 2004. május 1-jét megelőzően gyártott és forgalomba hozott tűzoltó készülékek esetén szükséges eljárás.

A Felülvizsgálat és karbantartás témakörű Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI) a 35/2014 (XI.19.) NGM rendeletre hivatkozva azt írja, hogy a 2004. május 1-je előtt gyártott szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékek esetében a 10 éves ciklusidejű teljes körű karbantartáson túl 5 évente nyomáspróba kötelezettség van.

A 35/2014. (XI. 19.) NGM rendelet hatálya a 2004. május 1-jét megelőzően Magyarországon gyártott és forgalomba hozott, acél, alumínium és alumíniumötvözetű, hegesztett kivitelű ötvözetlen acél, alumínium és alumíniumötvözetű, fémből vagy kompozit szerkezettel (a külső felületen bevonattal erősített, fém vagy nemfém béléstesttel) készült gázpalackok üzemeltetésére, javítására, átalakítására, töltésére, töltetváltoztatására, szállítására, azonosítására, megjelölésére, időszakos ellenőrzésére, selejtezésére és a gázpalackok szerelvényeinek alkalmazására terjed ki.

A jogszabály ugyanakkor nem vonatkozik a belenyomott gázzal működő tűzoltó készülék tartányára, valamint a halonnal oltó tűzoltó készülék szabvány szerinti tartányára.

De mit jelenthet az, hogy belenyomott gázzal működő tűzoltó készülék? Ilyen fogalommeghatározásra sem jogszabályban, sem szabványban nem bukkantunk. Egyáltalán ez a megoldás kulcsa vagy más lehet a háttérben?

Találtunk viszont olyan 2002 augusztusa és 2004 áprilisa között gyártott Rotech RO K2-1, Gloria KS2 SBS, Maxima CKM2 tűzoltó készülékeket, melyeken 2020 márciusában a nyomáspróbát 5 év helyett 10 évre adták meg.

Pontatlan TvMI vagy elhibázott nyomáspróba?

A nyomáspróbát végző cég szerint a 35/2014. (XI. 19.) NGM rendelet azon palackokra vonatkozik, melyek nem ∏ vagy CE európai megfelelőségi jellel gyártott gázpalackok. Azok ugyanis azonos műszaki követelményekkel rendelkeznek, és esetükben az időszakos biztonságtechnikai ellenőrzésénél az ADR előírása szerint kell eljárni. Ennek megfelelően a vizsgálati időköz 10 év.

A cég mindenesetre azt javasolta, hogy forduljunk Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályához.

A kormányhivatal illetékes főosztálya a megkeresésünkre közölte, hogy a ∏-jelű palackok időszakos vizsgálatára a 29/2011. (XI. 19.) NGM rendelet vonatkozik, amely az ADR-ben meghatározott 10 éves vizsgálati ciklusidő alkalmazását írja elő. A 2004. május 1-je előtt Magyarországon forgalomba hozott nem ∏-jelű palackok időszakos vizsgálatát kell a 35/2014. (XI. 19.) NGM rendelet alapján elvégezni, amely az ADR-től különböző, 5 éves ciklusidőt ír elő.

A kormányhivataltól azt is megtudtuk, hogy jogszabály értelmezésében a belenyomott gázzal működő tűzoltó készülék alatt a porral oltó készülékeket kell érteni. A szén-dioxiddal oltó készülékek a szállítható nyomástartó berendezések közé tartoznak, ezért a porral oltó készülékek forgalomba hozatalára, üzemeltetésére és időszakos ellenőrzésére más jogszabály vonatkozik.

A kormányhivatal illetékese azt is közölte, az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogalkotásért felelős munkatársával konzultált a kérdésben, és azt az információt kapta, hogy az 35/2014. (XI. 19.) NGM rendelet módosítása várható, de jelenleg még az előzőekben leírtak szerint kell eljárni.

Rovat
Témakör