Újabb 100 millió plusz az önkénteseknek

Sikeresen lobbizott a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

A Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek támogatására 600 millió forintot irányzott elő. Ez 100 millióval több, mint a 2015-ös évi költségvetésnél.

A törvénytervezet ugyan 500 milliót tartalmazott, de Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnökének lobbizása nyomán Kósa Lajos, a Fidesz  – Magyar Polgár Szövetség országgyűlési képviselője módosító javaslatot nyújtott be, sikerrel.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ebből mennyi kerül ténylegesen az önkéntes tűzoltó egyesületekhez (ÖTE). A mentőszervezetek bázisát ugyan ÖTÉ-k adják, de a területi mentőcsoportokban polgárőrségek, valamint különféle társadalmi szervezetek és gazdasági társaságok is vannak.

Mindezen felül a Magyar Tűzoltó Szövetség 50 millió forintban részesül. Mint Dobson Tibortól a Lánglovagok.hu megtudta, ebből 10 milliót a megyei szövetségek működésére fordítanak, 40 millió pedig marad az MTSZ fenntartására, valamint céltámogatásokra, kiemelten határon túli kapcsolatokra, sportrendezvényekre, szakmai képzésekre.

Rovat
Témakör