Ilyen egy rossz tűzvédelmi üzemeltetési napló a tűzoltó készüléknél

Ilyen egy rossz tűzvédelmi üzemeltetési napló a tűzoltó készüléknél

Szinte semmi sem stimmel, pedig felülvizsgáló készítette.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet által meghatározott tartalommal kell tűvédelmi üzemeltetési naplót vezetni a tűzoltó készülékek üzemeltetői ellenőrzéséről, karbantartásáról.

A képen látható firkálmány egy budapesti panelházból ered. A tűzoltó készülék felülvizsgáló rendszeresen végzett üzemeltetői ellenőrzéseket, bár írásos meghatalmazása nem volt rá. A végeredmény sem túl rózsás, a naplóból ugyanis hiányzik a társasház címe, a tűzoltó készülékek pontos készenlétben tartási helye, tűzoltó készülékek típusjele, gyártási száma (utóbbi 2020. január 22. óta kötelező). Az már csak hab a tortán, hogy helyként az van jelölve, „elektromos”, holott nincs is elektromos helyiség, a készülékek a gondnoki irodában hevertek a földön.

Az üzemeltetői ellenőrzés periódusa is sajátosan lett értelmezve. Mit neki 3 hónap plusz egy hét tűrési idő, jött, ahogy tudott a negyedéven belül. Persze az utolsó negyedévnél már nem érhetett rá, remélhetőleg ez azt jelentette, hogy a semmit nem érő munkáját ki se számlázta.

Az üzemeltetői ellenőrzéshez ugyan nem szükséges tűzvédelmi szakvizsga, a felülvizsgáló azért ráírta a bizonyítvány számát, ami alapvetően nem baj, csakhogy nem sikerült teljes egészében, az oktatásszervező azonosítója ugyanis lemaradt az elejéről.

Az ilyen naplóminták csupán azt a látszatot keltik, hogy az üzemeltetői ellenőrzés nem más, mint egy aláírás, egy pipa, hiszen még hely sincsen arra, hogy a feltárt hiányosságokat, problémákat beleírják. Ebben a lakóházban tapasztaltak alapján ez pedig nem csak a látszat volt, hanem a valóság, annyira nem voltak szabályosan készenlétben tartva a tűzoltó készülékek.

Rovat
Témakör