Nem tartja szakmainak az üzemeltetői ellenőrzést a katasztrófavédelem

Nem tartja szakmainak az üzemeltetői ellenőrzést a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem illetékesei mellébeszélnek és a homokba dugják a fejüket.

Hiába a szakszerűtlenül végzett, illetve dokumentált üzemeltetői ellenőrzések sora, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nem osztotta a Lánglovagok Egyesület azon szakmai álláspontját, hogy tűzvédelmi szakvizsgához kellene kötni a tevékenységet. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) által előírt kötelezettségek sorának teljesítését a tűzvédelmi szakma képtelen mindenhol átvállalni a vállalkozásoktól, társasházaktól, és nem is feltétlenül szükséges, bizonyos esetekben elegendő lenne, ha az OTSZ által előírt „szükséges ismerettel” rendelkeznének egyesek helyben. Erre tökéletesen megfelelne a tűzvédelmi szakvizsga.

Az OKF a Lánglovagok Egyesület közérdekű bejelentésére válaszolva idézte az OTSZ 249. § (1) és (2) bekezdését, mely az üzemeltetői ellenőrzés során elvégzendő általános feladatokat tartalmazza. Már amúgy ebből kitűnik, hogy laikus képtelen a feladat elvégzésére.

Az OKF szerint „az OTSZ-ben az üzemeltetői ellenőrzést végző személy feladata jellemzően vizuális és dokumentációs kötelezettséget tartalmaz, melyhez, a felügyelt tűzvédelmi célú rendszer, eszköz, berendezés vonatkozásában műszaki szakismeret nem szükséges. Az OTSZ-ben foglalt üzemeltetői ellenőrzés bevezetését az indokolta, hogy a jogosult (karbantartó, felülvizsgáló) személy által végrehajtandó kötelező ellenőrzések, karbantartások és felülvizsgálatok ciklusai közötti időszakban a tűzvédelmi célokat szolgáló rendszer, eszköz, berendezés működését esetlegesen közvetlenül befolyásoló változás már a ciklusidőn belül is kiderüljön, az eredeti, jogszerű állapot biztosított legyen, ezzel is erősítve a biztonságot. Az OTSZ-ben és a vonatkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvben foglaltak betartása megfelelő garanciát nyújt ahhoz, hogy az üzemeltetői ellenőrzést végző személy a tevékenységéhez szükséges ismeretekkel rendelkezzen. Ugyanakkor a jogosult személynek, karbantartás, felülvizsgálat során jogszabályban előírt kötelezettsége az üzemeltetői ellenőrzés megfelelőségét is visszaellenőrzi, és indokolt esetben intézkedni a jogszerű állapot helyreállítására. Az OTSZ azt sem zárja ki, hogy az üzemeltetői ellenőrzést jogosult személy végezze.”

Az OKF úgy gondolja, az üzemeltetői ellenőrzéstől élesen elkülönülő karbantartás és felülvizsgálat az, mely kifejezetten szakmai ismereteket igényel. Álláspontjuk szerint nincsenek olyan szakmai követelmények, amelyek alátámasztanák az üzemeltetői ellenőrzést végzők vonatkozásában speciális – tűzvédelmi szakvizsgához kötött – szaktudás megszerzésének szükségességét.

Homokba dugják a fejüket

Nem nehéz meggyőződni arról, hogy az OKF-nek egyszerűen nincsen igaza. Ha egyáltalán történnek laikusok által üzemeltetői ellenőrzések, azok dokumentálása jószerint csak annyi, hogy aláírják, megtörtént, minden rendben. De honnan is tudnák például, milyen létesítési követelményeknek való megfelelést kell nézni egy irányfény üzemeltetői ellenőrzése során, vagy hol találják meg egy tűzoltó készülék gyártási számát, amit az OTSZ 264. § (7) bekezdés c) pontja alapján szintén dokumentálni kell az üzemeltetői ellenőrzés során.

Talán nem is véletlen, hogy a hatósági ellenőrzéseknél a tűzvédelmi hatóság örül, ha egyáltalán egy papírfecnit eléjük dugnak, miszerint ez a tűzvédelmi üzemeltetői ellenőrzés naplója az üzemeltetői ellenőrzésről, és nem néznek jobban bele, hogy annak tartalma megfelel-e az OTSZ előírásainak, vagy éppen összhangban van-e a valósággal.

A szakszerű üzemeltetői ellenőrzés a tűzvédelmi üzemeltetés alapja, és a gyakorlat azt mutatja, nagy a baj e téren. Egy tűzvédelmi szakvizsga-kötelezettség még abban is segítene, hogy a vállalkozások egyáltalán tisztában legyenek a tűzoltó készülék készenlétben tartási kötelezettségükkel. De ez már egy másik történet.

Rovat
Témakör