Vizitdíjra raknak félre a tűzoltók

Ha kell, külön tűzoltóautóval viszik a kórházba a pénzt a fővárosi tűzoltók, ha megsérül az egyik kollegájuk, s vizitdíjat kell fizetni. A Szent István Kórház főigazgatója szégyelli, hogy ilyen helyzet előfordult, de az orvos a jogszabály szerint járt el, amikor kérte az EGIS-tűznél megsérült tűzoltóktól a vizitdíjat.

Azt hittem, viccel az orvos, amikor közölte, addig nem vizsgál meg minket, míg ki nem fizetjük a 300 forintos vizitdíjat – nyilatkozta a Kőbányai Tűzőrség szolgálatparancsnok-helyettese, aki egyike volt azoknak a tűzoltóknak, akik az Egis budapesti üzemének oltásakor sérültek meg.

Március 2-án, kora este az Egis Gyógyszergyár egyik épülete gyulladt ki, benne vegyi anyagokkal. A kőbányai szolgálatparancsnok-helyettes oltás közben, néhány palackcsere után vette észre, valami marja a nyakát. A szolgálatparancsnoka is erre panaszkodott, s amikor a tűzoltóság orvosa kérdezősködött, megsérült-e valaki, ők jelezték a bajt. A tűzoltóorvos a mentőszolgálattal közösen letisztították a sebet, majd saját felelősségükre visszamentek dolgozni. Az oltás végeztével azonban az orvos javaslatára bementek a kórházba, ahol közölték velük, addig meg sem vizsgálják őket, míg ki nem fizetik a vizitdíjat. Csak nagyobb címletű pénz volt náluk, azt nem fogadták el, így a kollegái segítségével összeszedtek némi aprót, hogy pontosan meglegyen a 2×300 forint. További problémaként merült fel, hogy nem volt náluk a TB-kártyájuk, de szerencsére a kórház megelégedett azzal, hogy a TAJ-számukat telefonon keresztül megtudták.

Brieber István, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság gazdasági parancsnok-helyettese közölte: a hasonló esetek elkerülése végett ezentúl az ügyeletes tisztnél 50 ezer forint lesz, s szükség esetén külön tűzoltóautóval küldik a kórházba a pénzt. Az EGIS-tűznél megsérült tűzoltók vizitdíját utólag visszafizetik az érintetteknek. A fővárosi tűzoltóparancsnok ugyanakkor tájékoztatja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot a kialakult helyzetről.

A fővárosi tűzoltók esetéből okulva a szentendrei tűzoltók is intézkedtek. A parancsnokságtól megtudtuk, váltásnál minden tűzoltónál ellenőrzik, van-e annyi pénz a védőruhájukba rakva, hogy megsérülésük esetén a vizitdíjat kifizethessék. A pénzt a parancsnokság természetesen utólagosan visszatéríti. A szentendrei tűzoltóság egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy egyáltalán ilyen helyzetbe kényszerülnek a tűzoltók, a tűzoltók, akik az életük kockáztatásával állnak helyt, mentik mások életét és vagyonát.

Dr. Radnai Zoltán, a Szent István Kórház főigazgatója elmondta: sajnálja és szégyelli, hogy ilyen helyzet előfordult, s magánemberként felajánlja, hogy a négy tűzoltónak visszafizeti a vizitdíjat. A főigazgató megjegyezte: a szabályok szerint jártak el, az orvosnak még csak mérlegelési lehetősége sem volt.

Az általunk megkérdezett szakember a főigazgató állításával részben ellentmondva közölte: vizsgálat nélkül az orvos nem jelenthette volna ki, hogy ez nem sürgős eset, tehát mindenképp meg kellett volna a kezdeni az ellátást, s ha időközben esetleg kiderül, a sérülés mégsem tartozik a rendeletben megadott sürgősségi kategóriák közé, a vizitdíj utólag is rendezhető.

Rovat
Témakör